| Mobile | RSS

A delta-variáns már nyáron tarolhat Európában

GettyImages-1316652658

– NECSNY –2021.06.30. 10:29

Az Európai Unió fertőző betegségeket megelőző hatósága a delta-variáns megjelenésére figyelmeztetett, és az oltás felgyorsítását sürgeti.

A becslések szerint nyáron jelenik meg tömegesebben Európában a koronavírus először Indiában azonosított delta-variánsa. Ez lesz a fertőzések domináns oka – figyelmeztetett az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, az ECDC.

Nagy valószínűséggel a delta-törzs ezen a nyáron fog nagymértékben terjedni

– hangoztatta az ECDC igazgatója.

Andrea Ammon szerint azok, akik csak a védőoltás első oltását kapták meg, még mindig hajlamosak a delta-fertőzésére. Ugyanakkor – mint mondta – a második dózis már magas szintű védettséget szavatol.

ENNEK TÜKRÉBEN SÜRGETTE, HOGY LEHETŐSÉGEIHEZ KÉPEST MINDENKI MIELŐBB OLTASSA BE MAGÁT MÁSODSZOR IS.

Az ECDC megállapítása szerint a delta-törzs 40-60 százalékkal fertőzőbb az először az Egyesült Királyságban azonosított alfánál. Számítása szerint a delta-variáns mohón terjed. Augusztus elejére az európai koronavírus-fertőzések túlnyomó többségét ez a változat okozhatja.

„A delta-változat fertőzőképesebb a többi változatnál. Becsléseink szerint augusztus végére az unióban az új esetek 90 százalékát ez a törzs fogja okozni” – véli az európai ügynökség.KAPCSOLÓDÓ

Országnév helyett görög betűkkel jeleznék a mutánsokat

Országnév helyett görög betűkkel jeleznék a mutánsokat

A WHO elejét venné a stigmázásnak.

Európai helyzetkép

Magyarországon eddig 9 esetben azonosították a delta-, vagyis az Indiából indult vírusmutánst – ezt írta a Koronavírus Sajtóközpont a hvg.hu-nak küldött válaszában. A portál azután fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, hogy a brit sajtóban elterjedt: Angela Merkel német kancellár kitiltaná az Európai Unióból a brit turistákat a szigetországban egyre erősebben terjedő delta-változat miatt. A magyar illetékesek szerint a kormány most is figyelemmel követi az európai és a hazai járványügyi helyzetet.

AKIK NEM OLTATTÁK MÉG BE MAGUKAT, AZOK SZERINTÜK FOKOZOTTAN KI VANNAK TÉVE A FERTŐZÉSVESZÉLYNEK, EZÉRT ARRA KÉRIK ŐKET, HOGY REGISZTRÁLJANAK A VAKCINÁÉRT.

Ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy „brit turisták most sincsenek jelenleg tömegesen Magyarországon, hiszen ők kötelesek lennének a belépéstől számított 10 napos időtartamra hatósági házi karanténba vonulni, az alól csak 2 negatív PCR-teszt birtokában mentesülhetnének”.

Az Egyesült Királyságban – heti átlagban kivetítve – csaknem 17 ezer fertőzöttet regisztráltak a BBC szerint. A fertőzési ráta hasonlóképpen alakul, mint 2020 őszén, biztató azonban, hogy tavalyhoz képest sokkal kevesebben szorulnak kórházi ápolásra.

Németországban ugyanakkor már most minden második koronavírus-fertőzést a delta-törzs okoz. „Ha valaki Nagy-Britanniából érkezik, nálunk karanténba kell vonulnia. Ez nem minden európai országban van így, bár én ezt szeretném” – idézte Angela Merkel kancellár felszólalását a Bundestagban a Deutsche Welle.

Svájc a tervezettnél korábban oldotta fel a járványügyi korlátozásokat, mivel a fertőzések száma folyamatosan csökkent. A szabadban már nem kötelező a maszk viselése; az éttermek, bárok és diszkók teljes kapacitással üzemelhetnek. A nagyszabású, legfeljebb 10 ezer fős rendezvényeken azok vehetnek részt, akik igazoltan rendelkeznek védőoltással.

Ázsia óvatos, Óceánia lemaradt

A Tokió 2020 szervezői közölték, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében megtiltják az alkoholfogyasztást az olimpiai helyszíneken – jelentette a japán Kyodo hírügynökség. A nyári olimpia július 23-án kezdődik, és két hétig tart.KAPCSOLÓDÓ

Gyorsan terjedő delta-góc Dél-Kínában

Gyorsan terjedő delta-góc Dél-Kínában

Három nap alatt letesztelték a dél-kínai Kuangtung tartomány teljes lakosságát, majd egyes térségeit hermetikusan lezárták.

Kínában július 1-jéig felfüggesztették a Sencsenből Pekingbe tartó közvetlen járatokat. Kína legnépesebb tartománya, Kuangtung még mindig a közelmúltban kitört járványhullámmal küzd, bár a helyzet most már sokkal biztatóbb, mint egy hónapja.

A Vöröskereszt az oltás felgyorsítására szólította fel a veszélyeztetett csendes-óceáni szigetországokat. Az esetszám megugrása a Fidzsi-szigeteken az egészségügyi rendszer túlterhelődésével fenyeget. A 930 ezer lakosú országban a beoltottak száma alig 1 százalék.

Amerikában Brazília a negatív csúcstartó

Brazíliában közben lankadatlanul terjed a járvány harmadik hulláma: 24 óra alatt csaknem 28 ezer új esetet regisztráltak, és 618-cal nőtt a halálesetek száma. A dél-amerikai ország a koronavírusos megbetegedések abszolút számát tekintve második az Egyesült Államok mögött. A regisztrált esetek száma meghaladta a 18 milliót, a szakértők azonban ezt a számot alulbecsültnek tartják.

Egy egészségügyi dolgozó koronavírusos betegeket kezel Brazíliában 2021. június 18-án

Egy egészségügyi dolgozó koronavírusos betegeket kezel Brazíliában 2021. június 18-ánFotó: Pilar Olivares / Reuters

Mexikó összesen 400 ezer dózis AstraZeneca-vakcinát adományozott Hondurasnak, Guatemalának és El Salvadornak. Guatemala lakosságának csupán 3,8 százaléka kapta meg az első dózist. Hondurasban ez az arány valamivel jobb: 4,9 százalék.

(Borítókép: Egy egészségügyi dolgozó koronavírusos betegeket lát el 2021. május 5-én Indiában. Fotó: Rebecca Conway / Getty Images)

  • fecsego.eu/index.hu
Leave a Reply 165 megnézve, 1 alkalommal mai nap |