| Mobile | RSS

Vallás-izraelita Miniszterelnökség: tízmillió forint adományt kap a jemeni zsidó közösség



    Budapest, 2021. július 1., csütörtök (MTI) –

Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság, valamint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) összesen 10 millió forint humanitárius adománnyal támogatja a polgárháború sújtotta Jemenben élő zsidó közösséget a szülőföldön való megmaradásban – közölte a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-vel.

    Magyarország kormánya elkötelezett a bajbajutott és a vallásuk miatt üldöztetést szenvedő közösségek megsegítése mellett. Ezért a Hungary Helps Program ötmillió forinttal támogatja a fegyveres konfliktus sújtotta országban élő és a hitük miatt üldöztetést elszenvedő jemeni zsidó közösség tagjait, lehetővé téve számukra, hogy a migráció helyett a helyben maradást válasszák, és megőrizhessék vallási és kulturális örökségüket – írták.
    Az EMIH fontosnak tartja, hogy a Jemenben élő zsidóknak is megadasson a szabad vallásgyakorlás lehetősége, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a közösség továbbra is fennmaradjon. A nemzetközi Chabad közösség hosszú évek óta nyújt segítséget a jemeni zsidóságnak, most pedig az EMIH a Hungary Helps Program támogatásához csatlakozva ötmillió forinttal járul hozzá megmentésükhöz – áll a közleményben.
    A Hungary Helps Program alapvetése, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajbajutottakat útnak indítani. Ennek nyomán a Hungary Helps Program és az EMIH közös projektje az évezredes zsidó közösség fennmaradásához és vallási örökségük megőrzéséhez, ezáltal pedig az egyetemes emberi kultúra gyarapodásához járul hozzá – írták.
    Mára a jemeni zsidó közösség több tízezerről néhány tucat főre zsugorodott. A 19. század végén kezdődött Szentföldre vándorlás mellett ebben nagy a szerepe van annak az erőszakos üldöztetésnek, amelyet az iszlamista milíciák etnikai tisztogatása miatt kell elszenvedniük – fogalmaztak.


fecsego.eu/MTI

Leave a Reply 97 megnézve, 1 alkalommal mai nap |