| Mobile | RSS

Tűzijáték, parádék, baseball: július negyedikén egy egész ország ünnepel

245 évvel ezelőtt írták alá az amerikai függetlenségi nyilatkozatot.

2021. július 4., 06:00

Szerző: Péter Alvarez

Pontosan 245 évvel ezelőtt július 4-én tette nyilvánossá a tizenhárom, akkor még brit fennhatóság alatt álló gyarmat a függetlenségi nyilatkozatot, mely jogilag is lefektette az Amerikai Egyesült Államok létrejöttének feltételeit. Az 1755–1783-ig tartó amerikai függetlenségi háború legfontosabb pillanatai közé tartozik az esemény: felhatalmazta a gyarmatokat a Nagy-Britanniától való elszakadásra. A nyilatkozat nem csak azért fontos, mert megteremtette az ország létrehozásához szükséges alapokat, hanem azért is, mert a felvilágosodás szellemében határozta meg Amerika politikai és erkölcsi filozófiáját.

A Kontinentális Kongresszus már július 2-án elfogadta a nyilatkozatot, emiatt a történészek körében még mind a mai napig viták övezik a Függetlenség Napjának pontos dátumát. Mivel az eredeti dokumentumon július 4-e szerepel, és ekkor kezdték el nyomtatni és elérhetővé tenni a lakosság számára is a nyilatkozatot, ez a nap vált az Egyesült Államok születésnapjává.

A dátum sok szempontból az ország legfontosabb és legrégibb nemzeti ünnepe. Már az 1776-as évet követően megemlékeztek a jeles napról, elsőként Massachusetts államban, 1781-ben törvénykeztek róla. Az 1800-as évektől már az összes tagállamban megtartották a függetlenség napját, de hivatalos nemzeti ünneppé csak a kongresszus jóvoltából 1870-ben vált. Érdekes, tény, hogy a nyilatkozat két aláírója, Thomas Jefferson és John Adams is ötven évvel később, pont július 4-én halt meg. A két államalapító honatya mindemellett egymást követték az Egyesült Államok elnöki székében.

Fontos megjegyezni, hogy a függetlenségi nyilatkozat a modern demokrácia alapjait fektette le, a benne foglaltak a korban forradalmi elképzeléseknek számítottak, olyan alapvetésekkel mint,

  • minden ember egyenlő,
  • minden embernek elidegeníthetetlen jogai vannak,
  • minden embernek joga van a szabad és boldog élet eléréséhez,
  • a kormányt az emberek választják és nevezik ki.

A függetlenség napja ma már újabb jelentés tartalommal bővül, hiszen a koronavírus-járvány kitörése óta először tartják meg az államokban a megszokott rendezvényeket. A polgárokat tűzijáték, koncertek és baseball meccsek várják. Az egész ország ünnepel, de a kiemelt események három amerikai nagyvárosra koncentrálódnak: New York, Washington D.C. és Philadelphia. 1941-től fizetett szabadságnak minősül az ünnepnap. Az amerikaik ilyenkor a hagyományok szerint hot dog-evő versenyeket és sütögetéssel egybekötött kerti partikat rendeznek. A katonai parádék, felvonulások mellett ők maguk is nemzeti színekbe öltözve járják a településeket.

F?ggetlens?g napja az Egyes?lt ?llamokban

A függetlenség napja alkalmából nemzeti színekkel megvilágított washingtoni Fehér Ház 2020. július 4-én.
Fotó: Stefani Reynolds / MTI / EPA 

Az Amerikai Pirotechnikai Szövetség becslése szerint vasárnap megközelítőleg tizennégyezer tűzijátékot fognak fellőni az Egyesült Államokban. Amennyiben tényleg sikerül az országnak az ünneplés korábbiakban megszokott menetéhez visszatérnie, várhatóan ötvenmillió állampolgár fog útra kelni, hogy a barátaival és rokonaival ünnepelhessen együtt. Ez szakértől becslések szerint negyven százalékos növekedést jelentene a tavalyi viszonyokhoz képest, amikor még karanténban és korlátozások mellett ünnepeltek az amerikaiak.

A koronavírustól is függetlenednének

„Az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig, a függetlenség napjáig a felnőtt lakosság hetven százalékának legalább egy adag vakcinát beadnak” – ígérte Joe Biden még június 19-én. Az amerikai elnök azt is mondta, július 4-én nemcsak a nemzet függetlenségét, hanem függetlenségüket a vírustól is ünnepelni fogják. Joe Biden határozott volt, és kijelentette, hogy mindenki megteheti.

A jelenlegi adatok szerint a lakosság megközelítőleg negyvennyolc százaléka kapott védettséget jelentő koronavírus elleni oltást. A nyájimmunitáshoz a szakértők szerint ez a szám még nem elegendő. A járványtól való teljes függetlenségüket még nem nyerték vissza az amerikaiak, azonban a 2020-as állapotokhoz képest, tény, sokkal szabadabban ünnepelhetnek.

(Kiemelt kép: A függetlenség napja alkalmából rendezett tűzijáték Miamiban 2020. július 4-én. Fotó: Cristobal Herrera MTI / EPA)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 69 megnézve, 1 alkalommal mai nap |