| Mobile | RSS

Bekeményít az EP: határozott szigort vár el az uniós szervektől Orbánékkal szemben

Halmai Katalin (Brüsszel)


Fotó: REMKO DE WAAL / AFP

Magyarország mindaddig ne jusson uniós pénzekhez, amíg megsérti az emberi jogokat, áll a homofób törvényt elítélő EP-állásfoglalás tervezetében.

Az Európai Parlament “a lehető leghatározottabban elítéli a magyar Országgyűlés által elfogadott törvényt, amely egyértelműen sérti az uniós értékeket, elveket és jogot”, olvasható az elfogadás előtt álló, a Népszava birtokába került EP-állásfoglalásban, amelynek előadója Cyrus Engerer. A máltai szocialista képviselő figyelmezteti az Európai Bizottságot: 
addig ne hagyja jóvá a Magyarországnak járó helyreállítási pénzeket és a 2021-2027 közötti költségvetésből finanszírozott projekteket, amíg nem nyer bizonyítást, hogy a források nem járulnak hozzá az alapvető emberi jogok megsértéshez.

Fotó: AFP / NurPhoto / ROMY ARROYO FERNANDEZA szerző álláspontja szerint az LMBTIQ személyek jogait sértő jogszabály nem elszigetelt eset, hanem “az alapvető jogok fokozatos leépítésének újabb szándékos és előre megfontolt példája Magyarországon”. A határozati javaslatban Engerer az oroszországi “propagandatörvényhez” hasonlítja a magyar jogszabályt, amely súlyos károkat okozott szerinte az ottani meleg közösségnek. Az állásfoglalásban az előadó felszólítja az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul tegyen jogi lépéseket és használjon fel minden rendelkezésére álló eszközt a jogsértés megakadályozására, legyen az a kötelezettségszegési eljárás felgyorsítása vagy az Európai Unió Bíróságának bevonásával a törvénymódosítás alkalmazásának azonnali felfüggesztése. Egyben felkéri a tagállamokat, hogy ha a biztosi testület elmulasztana határozott lépéseket tenni, éljenek a szerződés adta jogukkal és pereljék be Magyarországot az uniós bíróságon, valamint indítsanak keresetet ellene az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A jelentéstevő felkéri a tagállamok minisztereiből álló EU Tanácsot, hogy a jogállamiság megsértésének megállapítására hivatott 7. cikkelyes eljárás keretében tegyen konkrét ajánlásokat Magyarországnak, beleértve a törvény hatályon kívül helyezésére vonatkozó javaslatot konkrét határidőkkel. A szlovén soros EU elnökség 2021 szeptemberére tűzze ki a budapesti kormány újabb meghallgatását.  
Az állásfoglalás tervezete cenzúrának és az EU audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvével ellentétesnek minősíti, hogy a Médiatanács 2021. március 2-án jogi eljárást jelentett be az RTL Magyarország médiacsoport ellen a “Család az család” kampány sugárzását követően.A szöveg részletesen felsorolja azokat a törvényeket és törvénymódosításokat, amelyek az elmúlt években születtek a meleg közösség jogainak korlátozására. Ide sorolja a tavaly decemberi alkotmánymódosítást, amely kimondja, hogy az anya nő, az apa pedig férfi, valamint a jogszabályt, amely de facto megtiltja az örökbefogadást az azonos nemű élettársi kapcsolatban élő személyek számára, kivéve, ha arra a családpolitikáért felelős miniszter külön engedélyt ad. Emlékeztet arra a törvényi rendelkezésre is, amely megtiltotta a transznemű és interszexuális személyek nemének jogi elismerését, sértve ezzel a magánélethez való jogukat. Az állásfoglalásról csütörtökön szavaz a képviselőtestület. 

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 51 megnézve, 1 alkalommal mai nap |