< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Sport, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Drámai csatában az olaszok jutottak elsőként az Eb-döntőbe

| Mobile | RSS

Drámai csatában az olaszok jutottak elsőként az Eb-döntőbe

000 9E66QG
Antalics Ádám

ANTALICS ÁDÁMKÖVETÉS2021.07.06. 23:46

A labdarúgó Európa-bajnokság kedd esti első elődöntőjében Olaszország Spanyolországgal csapott össze a Wembleyben. A gól nélküli első félidőt követően Federico Chiesa szerzett vezetést az olaszoknak, a hajrában viszont Álvaro Morata egyenlített, jöhetett a hosszabbítás. Amelyben nem esett több találat, így tizenegyespárbaj döntött a továbbjutásról, amelyet 4–2-re Roberto Mancini csapata nyert, így Itália készülhet a fináléra.

Luis Enrique, a spanyolok szövetségi kapitánya meglepő módon nem nevezett befejező csatárt a kezdőcsapatba, Morata ugyanis kimaradt, helyette a szélső Mikel Oyarzabal került be, de ott volt a pályán a kezdősípszótól Dani Olmo is.

Mancini kényszerűségből változtatott a belgák elleni győztes csapaton, a negyeddöntőn súlyos sérülést szenvedett Leonardo Spinazzola helyén Emerson Palmieri kezdett a védelem bal oldalán.

A meccset némi meglepetésre a spanyolok kezdték jobban, éppen Oyarzabal előtt adódhatott volna hatalmas ziccer a 11. percben, ám a Real Sociedad szélsője hiába volt üresen a 16-oson belül, nem tudta átvenni Pedri centerezését, Emerson pedig tisztázott.

A 20. percben az olaszok is kihagytak egy ordító lehetőséget: 

EMERSON MENT EL A BAL OLDALON, UNAI SIMÓN BORZALMASAN MOZDULT KI A KAPUJÁBÓL, A CHELSEA JÁTÉKOSA CIRO IMMOBILÉHEZ PASSZOLT, AKI LÖVÉS HELYETT NICOLÓ BARRELLÁT JÁTSZOTTA MEG, Ő PEDIG AZ ÜRES KAPU HELYETT AZ ELŐTTE ÁLLÓ VÉDŐT TALÁLTA TELIBE.

A 27. percben Dani Olmo került helyzetbe, aki 11 méterről tüzelt, Gianluigi Donnarumma azonban leért a jobb alsóba tartó lövésre. A játékrész utolsó lehetőségét Mancini alakulata jegyezte, megint Emerson volt a főszereplő, aki beadás helyett éles szögből a rövid felső sarkot vette célba, amellyel meglepte a spanyolok kapusát, ám a kapufáról kifelé pattant a labda.

A második félidőt Sergio Busquets távoli próbálkozása nyitotta, amely nem sokkal ment fölé, válaszként Chiesa tekerésénél kellett észnél lennie Simonnak, de a Bilbao kapusa hárított. 

A 60. percben azonban már ő is tehetetlen volt: 

IMMOBILE ELŐL AYMERIC LAPORTE BECSÚSZÓ SZERELÉSE UTÁN A LABDA ÉPPEN A TÁMADÁST KÖVETŐ CHIESA ELÉ PATTANT, AKI EGY IGAZÍTÁS UTÁN 12 MÉTERRŐL VÉDHETETLENÜL TEKERT A HOSSZÚ SAROKBA.

Szinte azonnal egyenlíthetett volna Luis Enrique csapata, Koke emelte be remekül a védelem mögé a labdát, Oyarzabal oda fejelhette volna 6 méterről, ahová akarja, de el sem találta… Helyzetre helyzet volt a válasz ebben az időszakban, az Immobile helyett pályára lépő Domenico Berardi kapott nagyszerű indítást Chiesától, ám az ötös jobb sarkáról Unai Simont lőtte telibe.

A 80. percben megint ő próbálkozott szemben a kapuval a 16-os vonaláról, ezt is könnyedén védte azonban a spanyol kapus. Mint utólag kiderült, kulcsfontosságú hárítás volt, az ellentámadásból ugyanis a becserélt Morata egyenlített: 

OLMÓVAL KÉNYSZERÍTŐZTE KI A KOMPLETT OLASZ VÉDELMET, MAJD HIGGADTAN A KAPUBA PASSZOLT.

Bár a hajrában akadtak még lehetőségek mindkét oldalon, az eredmény nem változott, így jöhetett a 2 x 15 perces hosszabbítás.

16Galéria: Drámai csatában az olaszok jutottak elsőként az Eb-döntőbeFotó: Laurence Griffiths / Getty Images Hungary

Amelynek 98. percében a spanyolok jártak közel a vezető találat megszerzéséhez:

OLMO LŐTT BE ÉLESEN EGY SZABADRÚGÁST A BAL OLDALRÓL, DONNARUMMA OLDALRA TENYERELTE, A KIPATTANÓT MORATA PRÓBÁLTA A HÁLÓBA LŐNI, DE TÖBB OLASZ VÉDŐN, MAJD VÉGÜL BUSQUETSEN MEGPATTANVA HAGYTA EL A JÁTÉKTERET.

 A hátralévő percekben is az olasz térfélen folyt a játék, főleg Olmo volt tarthatatlan, ám az utolsó negyedórának is döntetlennel vágott neki a két alakulat.

A 110. percben Berardi ugyan estében szépen lőtt a kapuba, ám méteres lesen kapta az indítást Verrattitól, így azonnal emelkedett az asszisztens zászlója. Egyéb említésre való esemény már nem történt, így jöhetett a 11-es párbaj.

Locatelli révén az olaszok kezdték az orosz rulettet, akinek lövését azonnal védte Simon, Olmo azonban az égbe bombázott. Belotti értékesítette az elsőt 11-est, ám Gerard Moreno sem hibázott. Bonucci csatárokat megszégyenítő higgadtsággal lőtt a bal alsóba, de Thiago sem idegeskedte el a saját lövését. A negyedik kör Bernardeschi magabiztos 11-esével indult, a spanyolok egyenlítő gólját szerző Morata gyenge próbálkozását azonban Donnarumma hárította. 

JORGINHO KEZÉBEN, PONTOSABBAN LÁBÁBAN VOLT A TOVÁBBJUTÁS SORSA, A CHELSEA KÖZÉPPÁLYÁSA PEDIG NEM HIBÁZOTT, DÖNTŐBE LŐTTE OLASZORSZÁGOT.

Szerdán 21.00 órától a másik elődöntőben Anglia Dániával találkozik majd.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ, London

Olaszország–Spanyolország 1–1 (0–0), tizenegyesekkel: 4–2
Gólszerző: Chiesa (60.), ill. Morata (80.)

(Borítókép: Matt Dunham / AFP)

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 489 megnézve, 1 alkalommal mai nap |