| Mobile | RSS

Felperzseli a magyar nyugdíjakat a jelenlegi helyzet, a kormány lépéskényszerben

Felperzseli a magyar nyugdíjakat a jelenlegi helyzet, a kormány lépéskényszerben

Az idei rekord magasra emelkedett a nyugdíjas infláció, a KSH legfrissebb jelentése szerint 3,8 százalékos az előző hónaphoz képest. Főként az élelmiszerek árai emelkedtek, de drágultak a lakhatási költségek is. Az idén egy negyedhavi plusz jövedelmet kaptak az idősek, ami még a reálérteket papíron őrzi, de egyre rosszabb a helyzetük.Szabó Dániel, 2021. július 8. csütörtök, 12:11Fotó: Getty Images

nem

Az élelmiszereken belül a baromfihús 2,6, az éttermi étkezés 1,3, a sertéshús 1,1, a péksütemény 1,0, a liszt, illetve a vaj és vajkrém 0,9 százalékkal drágult júniusban májushoz képest. Éves szinten az élelmiszerek ára 3,2, ezen belül az étolajé 25,5, a margariné 8,2, a tojásé 7,8, a liszté 7,7, a munkahelyi étkezésé 7,6, az éttermi étkezésé 6,1 százalékkal emelkedett. A KSH jelentése szerint júniusban 10,1 százalékos volt e szolgáltatások drágulása – és ezek csak a legális, lejelentett árak, a zsebbe fizetett összegekről csak egyedi tapasztalatok állnak rendelkezésre.

Összességében ez eredményezi azt, hogy január eleje óta 3,8 százalékos a nyugdíjas infláció. Ahogy az Mfor elemzésében felhívja a figyelmet, az év elején 3,0 százalékkal emelték a járandóságokat, amire júniusban további 0,6 százalék rakódott. Jelen állás szerint tehát már ez sem elég az árváltozások kompenzálására, és a várakozások szerint ez a folyamat csak gyorsulni fog. Ami egy picit kisegíti – legalábbis papíron – az idősebbeket, hogy februárban egy negyedhavi részletet megkaptak a 13. havi nyugdíjból.

Kapcsolódó

Az év végéig kérdéses a magyar inflációs pálya: a jegybank jelezte, hogy kamatemeléssel is beavatkozik, ha szükséges. Azonban az alapanyagárak szuperciklusos emelkedése miatt szűk a mozgástér. Viszont az infláció megugrására beépített jogszabályi fék, hogy az állam nyugdíjkorrekciót fizet a tervezett és a valós infláció közötti különbségre. Valamint a gazdasági növekedésre a nyugdíjasoknak akár 40 és 70 ezer forint közötti összeg is érkezhet az átlagos nyugdíj környékén novemberben, ha igazolódnak a gazdasági növekedésre vonatkozó kormányzati várakozások.

fecsego.eu/napi.hu

Leave a Reply 71 megnézve, 1 alkalommal mai nap |