| Mobile | RSS

Joe Biden: Putyinnak keményen fel kell lépnie a kiberbűnözők ellen

Egyre több orosz kibertámadást regisztrálnak Amerikában.

2021. július 9., 22:39

Szerző: 168/MTI

Határozott fellépést sürgetett az Oroszországból indított kibertámadások ellen Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyinnal folytatott pénteki telefonbeszélgetése során. A Fehér Ház szerint „Biden elnök annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy Oroszország fellépjen az ott működő, zsarolóvírusos támadásokat végrehajtó csoportok ellen”.

A nagyjából egy órán át tartó beszélgetés során az amerikai elnök azt mondta: az orosz elnöknek „cselekednie kell”. Arról is beszélt, hogy az USA bármilyen szükséges eszközzel fel fog lépni “állampolgárai és kritikus infrastruktúrája megvédése érdekében”.

Biden kevesebb mint egy hónappal ezelőtt találkozott Putyinnal Genfben. Már akkor felhozta az országát célzó, feltételezések szerint orosz kibertámadások ügyét. Az elmúlt hónapokban egy sor zsarolóvírusos támadás ért amerikai vállalatokat és szervezeteket: iskolákat, orvosi létesítményeket, valamint az egyik legnagyobb amerikai üzemanyag-ellátó vállalatot, a Colonial Pipeline-t is megtámadták.

Múlt héten a vélhetően orosz REvil hekkercsoport csaknem egymillió vállalat informatikai rendszerét bénította le világszerte, miután zsarolóvírussal fertőzte meg a Kaseya amerikai technológiai cég hálózatát. A bűnözők 70 millió dollár értékű kriptovalutát követeltek a vírussal végrehajtott titkosítások feloldásáért cserébe. Ugyanez a csapat szerdán állítása szerint 23 gigabájtnyi adatot lopott el a floridai székhelyű HX5 védelmi ipari cégtől, amelynek partnerei között szerepel az amerikai hadsereg, a tengerészet, a légierő és a NASA is.

Kiemelt kép: Brendan Smialowski / AFP

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 97 megnézve, 1 alkalommal mai nap |