| Mobile | RSS

Török Gábor: A választások tétje, hogy mennyit veszít hatalmából Orbán Viktor

BELPOLITIKA+szerző

WINDISCH JUDIT

2021.07.12. 06:30

Miután a NER egyenlő Orbán Viktorral, megdöntése Orbán hatalmi helyzetének, a most kiépített királyi udvar és függőségi rendszer lebontásával kezdődhet – mondja Török Gábor politikai elemző. Noha sokan hajlamosak leértékelni egy esetleges győzelmet arra hivatkozva, hogy az új kormány ilyen keretek között legfeljebb béna kacsa lehet, Török szerint bármilyen nem-Fidesz kormány jön, és bárhogy is működik, egy csapásra új helyzetet teremtene.

hirdetés

HVG360: A kormány emojis plakátkampányára azt írta, „letisztult, puritán, egyértelmű, sallangmentes és koherens.” Viccelt?

Török Gábor: Viccelni semmiképpen nem vicceltem, legfeljebb ironizáltam. Szerintem ezek ráadásul igaz jelzők, hiszen a plakátok valószínűleg hatékonyak, látványukban és üzenetükben is kiszámítottak, a hatalomgyár végzi a munkáját és ha ez a termék, az nem a véletlen műve. Persze az ember kapkodja a fejét, és visszagondol arra, vajon korábban el tudta-e képzelni, hogy ilyen megjelenik… de azt hiszem, a sokáig mélypontnak tartott MSZP-s „több pénzt az embereknek” kampánya után sem gondolták volna sokan, hogy ez lesz majd az irány.

Ezzel együtt is érdekes, hogy az iróniát mennyien nem értették. Néha az az érzésem, hogy ezt az országot nem a diktatúra veszélye fenyegeti, hanem a politikai elbutulásé.

HVG360: Az emojikkal üzengetés, a politika ilyen szintű leegyszerűsítése az nem az elbutulás táptalaja?

T. G.: De nyilván, és mostanában amúgy is az egyszerű üzenetekről szól a világ. Ne gondoljuk persze, hogy csak a magyar politika „egyszerűsödik”, ez világtrend. Ma már bizonyos értelemben trendszetterek is vagyunk, vannak dolgok, amik a magyar politikában előbb, vagy legalábbis a máshol tapasztalttal egy időben jelennek meg.

A tömegdemokráciának láthatóan eljött egy új, érdekes korszaka. Ami a XX. század elején egyszer már megdöbbentette a politikai elitet és értelmiséget, most újra és újra megdöbbenti, mert más formában, de ugyanazt látjuk: a „millió légy nem tévedhet” világát éljük újra. Egy olyan országban pedig, ahol a politika ennyire polarizálja a választókat, szinte mindenkit zavar a primitív stílus és a faék egyszerűségű politika, de csak és kizárólag a másik oldalon.

Erről szól még a cikk:

  • Nagyon egyszerű, bipoláris világot épít a Fidesz, világos és jól befogadható üzenettel.
  • Veszélyes játék folyik a melegekkel.
  • Mi a választás tétje, mitől reccsenhet a NER.
  • Elfogadhatók alkuk is az előválasztáson, hiábavaló szimplán nyílt versenyt várni.
  • Ha Karácsony nyer, még első sem lesz az egyenlők között.

fecsego.eu/hvg360

Leave a Reply 77 megnézve, 1 alkalommal mai nap |