| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Európai Parlament/ Törökország: Az EP-képviselők határozottan elítélik az ellenzék elnyomását

Sajtóközlemények PLENÁRIS ÜLÉS AFET  08-07-2021 – 16:49  

  • Törökországban minden politikai pártnak képesnek kell lennie arra, hogy legitim funkcióit szabadon és teljes mértékben gyakorolhassa
  • A demokratikusan megválasztott polgármestereket leváltották hivatalukról, és helyükre választatlan megbízottak kerültek
  • Az EU törökországi küldöttségének megfigyelnie kell a tárgyalásokat és felszólalnia az emberi jogok megsértése ellen
  • Az EU és Törökország közötti kapcsolatok előrehaladása az emberi jogok és a jogállamiság helyzetétől is függ

Az EP-képviselők mély aggodalmát fejezték ki a török ​​ellenzéki pártok elleni folyamatos támadások és nyomás miatt egy csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

A képviselők elítélik az ellenzéki politikai pártok, különösen a Népi Demokrata Párt HDP elnyomását, és sürgetik a török ​​kormányt annak biztosítására, hogy minden párt szabadon és teljes mértékben gyakorolhassa legitim tevékenységét a pluralista és demokratikus rendszer alapelveivel összhangban.

Csütörtökön 603 igen szavazattal, 2 ellene és 67 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában az EP-képviselők határozottan elítélik a Törökország legfőbb ügyésze által az Alkotmánybíróságnál megfogalmazott, a Népek Demokrata Pártjának, a HDP-nek, a harmadik legnagyobb politikai pártnak a feloszlatásáról szóló vádiratot. Török parlament, valamint politikai tiltás közel 500 HDP-tagra. A HDP ellen indított eljárás egy évek óta tartó megtorlás csúcspontja, amelynek során párttagok, vezetők, képviselők, helyi tanácsosok és társpolgármesterek ezrei főleg terrorizmussal összefüggő vádak miatt pereltek.

Az EP-képviselők szerint a HDP akadálytalan részvétele Törökország demokratikus intézményeiben az egyik egyszerű módja annak, hogy befogadóbbá tegyük a török ​​társadalmat és pozitív lendületet adjunk a kurd kérdés békés rendezése felé.

Az EP-képviselők elítélik a török ​​hatóságok döntését is, miszerint a demokratikusan megválasztott polgármestereket megkérdőjelezhető bizonyítékok alapján visszavonják hivatalukból, és megválasztatlan megbízottakkal helyettesítik őket. Rámutatnak a török ​​kormány által az isztambuli, ankarai és izmiri ellenzéki pártok polgármesterei által vezetett önkormányzatok megbénítására tett politikai, törvényhozási és közigazgatási intézkedésekre.

Ezek a fellépések továbbra is aláássák a politikai ellenzék azon képességét, hogy gyakorolhassák jogaikat és teljesítsék demokratikus szerepüket, figyelmeztetik az EP-képviselőket, akik felszólítják Törökországot, hogy biztosítsa a pluralizmus, valamint az egyesülési és véleménynyilvánítási szabadság tiszteletben tartását.

Az állásfoglalás felszólítja az EU törökországi küldöttségét, hogy kísérje figyelemmel a helyzetet a tárgyalások, köztük a „Kobanî-per” megfigyelésével, nyilvános nyilatkozatokkal és engedélykéréssel a börtönlátogatásokhoz.

A képviselők arra figyelmeztetnek, hogy a külpolitikai kérdések javításán kívül a Törökországnak felajánlható bármely pozitív menetrend előrehaladásának az ország polgári és emberi jogainak, valamint a jogállamiság helyzetének javulásától kell függenie, ideértve a nők jogait is, mint pl. az Isztambuli Egyezmény, a vallásszabadság, valamint az etnikai kisebbségek és az LMBTI-közösség jogai.

Kapcsolatok:

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 77 megnézve, 1 alkalommal mai nap |