| Mobile | RSS

Orbán Viktor bukása azt jelenthetné, hogy a szavazóknak fontosabb az erkölcs, mint a pénztárcájuk

E

BELPOLITIKA+szerző

WINDISCH JUDITKÖVETÉS

2021.07.14. 06:30

Ügyes húzás a Fidesztől, hogy minden támogatást a választás évére tartalékol a szavazóknak – mondta a hvg360-nak Szabó Andrea, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatóhelyettese. Szerinte ilyen helyzetben az ellenzék akkor nyerhet, ha a Fidesz juttatásait és ígéreteit felülírják az erkölcsi dilemmák.

Drága a megélhetés, alacsonyak a fizetések és nem jó az egészségügyi ellátás színvonala – az év elején pártállás nélkül erre panaszkodtak leginkább az emberek. Ugyanez volt a válasz akkor is, mikor nem úgy általánosságban, hanem a személyes problémáikról kérdezték őket.

Ez arról szól, hogy kevés a pénz az embereknél, egzisztenciális dolgokkal muszáj foglalkozni, ha valaki erre veszi az irányt, az nagyon nem tévedhet

– mondja a kutatást végző Závecz Resarch ügyvezető igazgatója, Závecz Tibor.

Bár nem tudni, hogy a magának készíttetett kutatásokban mit lát a Fidesz, az mindenesetre elgondolkodtathatja, hogy a Bige László megrendelésére készült 5 ezer fős, reprezentatív felmérés szerint a párt támogatói közül sem mindenki érzi magát a kormányzás nyertesének, konkrétan a fideszesek 27 százaléka gondolja ezt így. Valamivel kevesebb, 16 százalék egyenesen vesztesnek érzi magát. Országosan az embereknek csak a tizede igazán elégedett.

Kattintással az ábra nagyítható

Závecz Research

A január–februári adatfelvételkor a válaszadók relatív többsége nem is várt semmilyen változást az anyagi helyzetében, az emberek negyede helyzetének romlására számított, csak a kormánypártiak tekintettek bizakodóbban a jövőbe, harmaduk számolt javulással.

Erről szól még a cikk:

  • Hogyan lehet, hogy sokan gazdaságilag meg sem érezték a járványválságot?
  • Kikre és hogyan hat a kormány osztogatása?
  • Mit jelent a cikluskormányzás fogalom?
  • Melyik az a forgatókönyv, amelynek megvalósulásával a Fidesz gyakorlatilag bármit megtehet?
  • Miért kerülne ebben az esetben az ellenzék rosszabb állapotba, mint 2010-ben volt?

fecsego.eu/hvg.360

Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |