| Mobile | RSS

Járvány Covid-19 után itt a majomhimlő! – felütötte fejét a fertőző megbetegedés

Egy texasi lakos kórházba került majomhimlővel!

Egy dallasi lakosnál majomhimlőt diagnosztizáltak, miután Nigériából hazautazott.

A Dallas Megyei Egészségügyi és Humán Szolgálat (DCHHS) jelentése szerint a pozitív tesztet adó személyt a vírus terjedésének megakadályozása érdekében a kórházban elkülönítették, állapota stabil.A személy július 9-én érkezett Nigériából a Dallas Love Fieldre, és a CDC most azon dolgozik, hogy kapcsolatba lépjen azokkal, akik a repülőút során kapcsolatba kerülhettek vele. A CDC szerint Nigériából Atlantába repült, majd Dallasban érte el végállomását.

Az egészségügyi tisztviselők szerint a vírus terjesztésének esélye alacsony, mivel a COVID-19 világjárvány miatt az embereknek jelenleg maszkot kell viselniük a repülőjáratokon és az amerikai repülőtereken.

“Megállapítottuk, hogy a lakosságra nézve nagyon kicsi a kockázat. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy mennyire fontos az erős közegészségügyi infrastruktúra fenntartása, mivel csak egy repülőútra vagyunk bármely globális fertőző betegségtől” – mondta Dr. Philip Huang, a DCHHS igazgatója egy közleményben.

A majomhimmlő egy fertőző betegség, vírus okozza, amely előfordulhat bizonyos állatoknál, beleértve az embereket is. A tünetek lázzal kezdődnek, fejfájás, izomfájdalmak, duzzadt nyirokcsomók, és fáradtság jelenik meg. Ezt követően kiütés és hólyagok jelennek meg a testen.

A diagnózist meg lehet erősíteni DNS alapú teszteléssel.

A himlő elleni vakcina vélhetően megakadályozza a fertőzést. 2019-ben oltást hagytak jóvá ezen betegség ellen az Egyesült Államokban. Nincs ismert gyógymódja. Cidofovir vagy brincidofovir hasznos lehet a kezelésében. A fertőzöttek halálának kockázata legfeljebb 10%. Tehát veszélyesebb ilyen szempontból mint az új koronavírus.

Clay Jenkins Dallas megyei bíró hozzátette, hogy “ez az eset nem ad okot riadalomra, és nem számítunk semmilyen veszélyre a lakosságra nézve”.

A CDC szerint a majomhimlő fő kórokozója egyelőre ismeretlen, “bár gyaníthatóan afrikai rágcsálók játszanak szerepet az átvitelben”.

A majomhimlő első emberi esetét 1970-ben jegyezték fel a Kongói Demokratikus Köztársaságban. 2003-ban az Egyesült Államokban 47 bejelentett emberi megbetegedést tett ki a majomhimlő kitörése.

A DCHHS szerint feltételezhetően ez az első majomhimlős eset Texasban.

“Bízunk a szövetségi, állami és helyi egészségügyi szakemberekben, akik azon dolgoznak, hogy a vírust megfékezzék, és a beteget a lehető legnagyobb gondossággal kezeljék. Dallas városa készen áll arra, hogy minden szükséges módon segítse erőfeszítéseiket” – mondta Eric Johnson polgármester egy nyilatkozatban.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 47 megnézve, 1 alkalommal mai nap |