| Mobile | RSS

Borzasztó/Ökológiai katasztrófával fenyeget egy vegyszerekkel megrakott, leégett teherhajó süllyedése – videó

Kancsana Vidzseszekra halászati miniszter a Twitteren közölte, hogy a hajót Gotabaja Radzsapaksza elnök utasítására mentőalakulatok igyekeznek a parttól messzebbre, mélyebb vizekre vontatni. Indika de Silva, a haditengerészet szóvivője pedig arról tájékoztatott, hogy a fedélzeten előző nap sikerült eloltani a tüzet.

Vidzseszekra hozzátette, hogy több, megelőzést célzó vészhelyzeti intézkedést léptettek életbe annak érdekében, hogy megóvják a szennyezéstől a part menti vizeket, hatósági források azonban azt közölték, hogy a sziget déli és nyugati partjait máris rengeteg törmelék és műanyaghulladék lepte el.

Szakértők évtizedek óta nem látott környezeti katasztrófa bekövetkezésétől tartanak, a lakosságot pedig figyelmeztették, ne nyúljon a mérgező anyagot tartalmazó hulladékhoz.

A kormány a parttól számított 80 kilométeres körzetben betiltotta a halászatot, valamint több száz katonát vezényeltek ki a part menti területek megtisztítására.

A Srí Lanka-i Tengerikörnyezet-védelmi Hatóság vezetője a múlt héten bejelentette: szakértői bizottságot hoztak létre a környezeti kár felmérésére és a lehetséges szennyezés kivizsgálására. A rendőrség szintén vizsgálatot indított a tűz okainak kiderítésére, kedden pedig egy colombói bíróság megtiltotta a hajó kapitányának, hogy elhagyja az országot. A Srí Lanka-i kormány bejelentette, hogy kártérítési pert indít a hajó tulajdonosa ellen.

Az X-Press Pearl május 15-én hajózott ki a nyugat-indiai Hazíra kikötőjéből, fedélzetén 1486 konténernyi salétromsavval és egyéb vegyi anyagokkal, és május 20-án, Colombo partjainál adott le vészjelzést. A szállított vegyi anyagokon kívül az üzemanyagtartályokból több száz tonna olaj is a tengerbe szivároghat.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |