| Mobile | RSS

Ha azt hitte, nincs rosszabb, tévedett: árvízvédelmi készültség lesz a Dunán

Árhullám jön a Dunán, a legmagasabb készültséget is elrendelhetik.

2021. július 18., 19:11

Szerző: 168

A következő napokban árhullámra kell számítani a Dunán. Valószínűleg kedden vagy szerdán fog tetőzni. Akár a legmagasabb készültséget is elrendelhetik. Az áradás nem a Duna miatt, hanem az ausztriai Inn folyó miatt következik be.

Többfelé az első fokot, Nagybajcsnál a másodfokú készültséget is elérheti a vízállás, ugyanis kisebb árhullám jön le  Dunán – írta az Időkép. Az előrejelzése alapján a tetőzés kedd, szerda környékére várható. A víz magassága a folyó északi szakaszain több helyen elérheti a készültségi szintet. Komáromban, és Esztergomban elsőfoknak, Nagybajcsnál másodfoknak megfelelő szintig emelkedhet a Duna.

Siklós Gabriella Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a 168-nak azt mondta, a legmagasabb fokú védekezési készültség lesz itthon, de nem a Duna miatt, hanem az ausztriai Inn – a Duna jobboldali mellékfolyója – duzzadt meg akkorára, és azt a vízmennyiséget hozza magával a Duna.

(Kiemelt kép: Egy pad a Dunában Nagymarosnál 2016. július 16-án. Az elmúlt napokban lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna magyarországi felső szakaszán. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 90 megnézve, 1 alkalommal mai nap |