| Mobile | RSS

“Ami ma történt, tökéletes példa arra, hogy Magyarország miért nem jogállam már”

BELPOLITIKA+szerző

WINDISCH JUDITKÖVET

A szerdán bejelentett országos népszavazás is jól mutatja, a kormány kénye-kedve szerint alakítja a jogszabályokat – mondta a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. Kádár András Kristóf szerint ha más példa nem is lenne arra, hogy mi baj a jogállamisággal, elég végignézni a mai történetet.

Szerda reggel váratlanul megjelent egy Magyar Közlöny a kormányfő aláírásával, amely azonnali hatállyal, már reggel 8 órától lehetővé tette az országos népszavazás megtartását veszélyhelyzet alatt is, ami egészen eddig tilos volt.

Másfél órával később “fontos bejelentést” harangozott be maga Orbán Viktor, amit egy órára rá meg is tett. A “gyermekek védelmében” öt népszavazási kérdést jelentett be (amelyeket már be is nyújtottak a Nemzeti Választási Irodának) arra hivatkozva, hogy Brüsszel az elmúlt hetekben “egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt”, amely nem engedi a szexuális propagandát az óvodákban, iskolákban, és azok módosítását követeli.

A kérdések
Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemátalakító kezelések?Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?Támogatja-e Ön, hogy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Orbán szerint Brüsszel sérelmezi, hogy “nálunk nem lehetséges az, ami Nyugat-Európában már állandósult, ahol az LMBTQ-aktivisták bejárnak az óvodákba és az iskolákba, ők végzik a szexuális felvilágosítást.”

A miniszterelnök szerint nálunk is ezt akarják, ezért a brüsszeli bürokraták fenyegetőznek, kötelezettségszegési eljárásokat indítanak,

vagyis visszaélnek a hatalmukkal.

Brüsszel durván egy hete jelentette be, hogy kötelezettségszegési eljárást indít a pedofilellenesnek indult, de homofób tartalmakkal módosított törvény miatt, amely jogszabályt a bizottság elnöke is szégyenletesnek tart.

Kedden pedig kiderült az is, az Európai Bizottság nem hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet sem. Noha a Miniszterelnökség korábban próbálta úgy beállítani, hogy ez is a homofób törvény miatt történt, a Bizottság nem ezzel, hanem azzal érvelt, hogy rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal – ezt az aznap megjelent országjelentésben részletezték is -, és igazságügyi reform nélkül nem jön pénz.

De ki is él vissza valójában a hatalmával?

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András Kristóf a hvg360-nak azt mondta, ha más példa nem is lenne arra, hogy mi baj a jogállamisággal, elég végig nézni a szerdai történetet.

Ez egy újabb tökéletes és elrettentő példája annak, miért nem jogállam már Magyarország. Ott ugyanis a törvények és jogszabályok a hatalomgyakorlás korlátait jelentik, míg itt az eszközeit. Nem a hatalmi önkénytől védenek, hanem ostorrá válnak.

Erről szól még a cikk:

  • A kérdésről, amelyet még Gulyás Gergely sem tud megválaszolni
  • A jogszabályok látszatra is fittyet hányó módosítgatásáról
  • A veszélyhelyzetről mint a hasonló lépéseket lehetővé tevő eszközről 
  • Nyers politikai érdekről, a népszavazás intézményének megcsúfolásáról
  • fecsego.eu/hvg 360
Leave a Reply 49 megnézve, 1 alkalommal mai nap |