| Mobile | RSS

Kultúra-műkincs-Nigéria Nigérián belüli ellentétek nehezítik a benini bronzlelet hazatérését    London, 2021. július 22., csütörtök (MTI) –

A nigériai vezetők közötti vita veszélybe sodorhatja a gyarmati korszakban elrabolt és jelenleg főként nyugati múzeumokban őrzött benini bronzoknak, Afrika leghíresebb műkincseinek visszaszolgáltatására vonatkozó terveket.

    Az összefoglaló néven benini bronzokként emlegetett műkincseket – több ezer fémszobrot és elefántcsont faragványt – 1897-ben vitte magával a nyugat-afrikai Benin királyságból, a mai Nigéria Edo államából a brit hadsereg – idézte fel a BBC News.
    Az elmúlt években, a gyarmati korszak alatt elkövetett bűnök jóvátételével kapcsolatban felmerült az elhurcolt műkincsek visszaszolgáltatása is.
    Áprilisban a német kormány jelentette be, hogy a benini bronzok közül több száz műkincset szándékozik visszaadni, és Nagy-Britannia több múzeuma is hasonlóan nyilatkozott.
    Benin uralkodója, II. Ewuare azonban a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy egy nigériai csoport megpróbálja “eltéríteni” a bronzok visszaszolgáltatását. A Legacy Restoration Trust (LRT) nevű csoport Edo állam kormányzója, Godwin Obaseki támogatását élvezi. II. Ewuare attól tart, hogy a bronzokat a csoport a Nyugat-Afrikai Művészetek Edói Múzeumában akarja elhelyezni.
    Az uralkodó viszont ellenzi ezt a tervet. Szerinte a benini bronzokat csak a palotája területén található benini Királyi Múzeum kaphatja meg, mivel a műkincseknek oda kell visszatérniük, ahonnan annak idején elrabolták őket.
    Obaseki kormányzó közben a híres építészt, David Adjaye-t kérte fel az új múzeum megtervezésére, ami pozitív nemzetközi hírverést hozott a projektnek. londoni British Museum pedig szerződést kötött az LRT-vel egy Benin városban megvalósítandó régészeti projektről. A német kormány is támogatja az LRT által tervezett múzeum megépítését, amelyben kezdetben a visszaszolgáltatott bronzokat helyeznék el.
    Egy európai igazgató, akinek múzeumában jelentős gyűjtemény van a benini bronzokból, a BBC-nek elmondta, hogy ilyen esetekben, ha vita van a fogadó térfélen, kivárják, amíg azt megoldják egymás között.
    A nigériai szövetségi kormány, amely jogilag felelős a benini bronzok visszaszolgáltatásáért, azt állítja, hogy végül “birtokába veszi” azokat, annak ellenére, hogy az uralkodó nem akar engedni a tulajdonjog kérdésében.
    A kormány múzeumokért és műemlékekért felelős nemzeti bizottságának főigazgatója, Abba Isa Tijani szerint az uralkodó és a kormányzó közötti vita “a két fél magánügye – helyi politika, amely nem lassíthatja a visszaszolgáltatást”.
    A kormány kompromisszumot javasol, amelynek értelmében a benini bronzok visszakerülnének Benin város különböző múzeumaiba, köztük a palota területén lévő múzeumba, valamint a palota falain kívüli, ambiciózusabb új intézménybe, a Nyugat-Afrikai Művészetek Edói Múzeumába.


fecsego.eu/MTI

Leave a Reply 101 megnézve, 2 alkalommal mai nap |