| Mobile | RSS

Újabb evakuálások az Egyesült Államokban az egyre nagyobb erdőtüzek miatt

A tűz naponta hat kilométerrel terjed az erős szél és a száraz időjárás miatt Oregonban.

2021. július 22., 21:54

Szerző: 168/MTI

A Kalifornia északi vidékein pusztító tüzek átterjedtek a szomszédos Nevada állam területére, emiatt újabb evakuálásokat rendeltek el. Mindazonáltal Oregon déli részén a kedvezőbb időjárás segíti az amerikai nyugati parton jelenleg pusztító legnagyobb tűzfészek oltását.

Az AP amerikai hírügynökség csütörtöki jelentése szerint az Egyesült Államokban jelenleg az oregoni Beatty település közelében tomboló tűzvész a legnagyobb: több mint 1600 négyzetkilométeren pusztít. A hatóságok azonban közölték, hogy a gyengébb széllökések és az enyhülő időjárás segíti az oltást. A tűz ezenkívül olyan vidékre is átterjedt, amely az egyik korábbi tűzvészben már a lángok martaléka lett, így a hatóságok abban bíznak, hogy a táptalaj hiánya csökkentheti a tűz terjedését.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén fekvő Oregon állam déli, ritkán lakott területén villámlás következtében lobbantak fel a lángok. A tűz naponta átlagosan mintegy hat kilométerrel terjed az erős szél és a száraz időjárás miatt. A tűzoltóknak tíz, egymást követő napon kellett visszahúzódniuk a lángoktól, miközben azok fakoronáról fakoronára terjedtek, fatörzseket robbantottak szét, és a parázsok miatt újabb tűzfészkek alakultak ki. Sok helyütt a változó erejű széllökések és a villámlások nehezítik a lángok megfékezését. Eddig a katasztrófa sújtotta terület mintegy harmadán sikerült eloltani a lángokat. Az oltásban több mint 2200 ember vesz részt.

A vidékről a hatóságok korábban legalább 2000 házból költöztették ki az ott élőket, a tűzvész még további mintegy 5000 otthont fenyeget. Halálesetekről eddig nem érkezett jelentés.

A nevadai Tahoe-tótól délre pusztító tűzben több mint 176 négyzetkilométer erdőterület égett le. A tűz itt több mint két hete lobbant fel, és egyike annak a közel kéttucatnyi tűzesetnek, amelyet villámcsapások okoztak.

Eközben több mint 1200 tűzoltó próbálja megfékezni a Nevadával határos kaliforniai Alpine megyében tomboló lángokat, amelyek eddig legalább tíz épületet semmisítettek meg. Az AP szerint a tűzoltók óránként 14 mérföldes (több mint 22 kilométeres) sebességű széllökésekkel és 32 Celsius fokot megközelítő hőmérséklettel számoltak csütörtökön.

Számos településen kötelező evakuálást rendeltek el, a hatóságok pedig sok helyütt – köztük a nevadai Douglas megyében is – arra kérték a lakosokat, hogy önként hagyják el otthonaikat. A nevadai Gardnerville városában evakuációs központot állítottak fel.

Oregon állam mindeközben szerdán betiltotta a tűzgyújtást az állam kezelésében lévő területeken.

A tűz nyomában keletkező füst- és hamufelhő akár 10 kilométeres magasságba is felemelkedhetett, a tűzfészkek több mint 4000 kilométerre is érzékeltették hatásukat. A keleti part egyes részein figyelmeztetést adtak ki a levegő minősége miatt. Az erős széllökések a füstöt Kalifornia, Oregon, Montana és más tagállamok felől az Egyesült Államok másik partvidékére sodorták, füstköd jelent meg a keleti parti New York, New Jersey és Pennsylvania felett is. A szívbetegségekkel, asztmával és egyéb egészségi problémákkal küzdő lakosoknak azt javasolták, hogy lehetőség szerint ne hagyják el otthonaikat.

A szakemberek szerint az éghajlatváltozáshoz köthető rendkívüli szárazság és hőhullámok megnehezítik az erdőtüzek oltását. A klímaváltozás miatt a nyugati parton sokkal melegebb és szárazabb lett az időjárás az elmúlt 30 évben, a jelenség miatt pedig az időjárás még szélsőségesebb, a bozóttüzek pedig a jövőben még gyakoribbak és pusztítóbbak lesznek.

(Kiemelt képünk: Markleevillee, 2021. július 19. Erdőtűzben megsemmisült jármű egy autóút mentén a kaliforniai Markleevillee közelében 2021. július 17-én. MTI/AP/Noah Berger)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |