| Mobile | RSS

A kormány elfogadja a helyreállítási pénzeket az EU-tól, de csak feltételekkel

A helyreállítási terv szerint Magyarországnak járó, európai uniós forrásokkal kapcsolatos kérdésekről szóló kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlöny pénteki számában.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat szerint 

Az Európai Bizottság – az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve – a  gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti. 

A határozat ezzel összefüggésben kimondja, hogy a helyreállítási terv keretében Magyarországnak járó összegek csak akkor fogadhatók el, ha

  • az Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak (kettős mérce tilalma).
  • Ha tiszteletben tartják az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikkében rögzítetteket, miszerint „a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban”.
  • Valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke szerinti, nemek közötti megkülönböztetés fogalmát a szöveg eredeti, hagyományos (biológiai) jelentése szerint alkalmazzák.

A kormány ezenfelül azt is rögzítette, hogy a gazdaság újraindítása szempontjából hazánk helyreállítási tervének végrehajtása kiemelt kormányzati célnak minősül. Ennek jegyében felszólították az érintett minisztereket, hogy

AZONNALI HATÁLLYAL KEZDJÉK MEG AZOKNAK AZ INTÉZKEDÉSEKNEK A VÉGREHAJTÁSÁT, AMELYEK MAGYARORSZÁG HELYREÁLLÍTÁSI ÉS ELLENÁLLÓ KÉPESSÉGI TERVÉHEZ KAPCSOLÓDNAK.

Ennek érdekében a határozat arra is kötelezte a  pénzügyminisztert, hogy hozza létre a Nemzeti Helyreállítási Alapot, és intézkedjen a finanszírozása érdekében is. Az alap létrehozásáról Orbán Viktor miniszterelnök már pénteki rádióinterjújában is beszélt.

Azért van szükség a népszavazásra, mert Brüsszel megtámadta Magyarországot. Itt van a kezemben az az 54 oldalas, európai bizottsági levél, amelyet elküldtek nekünk. Ebben azt kérik, hogy változtassuk meg a gyermekvédelmi törvényt – mondta a kormányfő a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.

A helyreállítási tervről, amelyet Magyarország benyújtott az Európai Bizottságnak, már hetek óta folyik a vita. A Miniszterelnökség korábban elhárította, hogy a bizottságnak bármilyen szakmai jellegű gondja lenne a benyújtott tervekkel, szerintük csak a magyar pedofiltörvény elfogadása után állt elő „abszurd”, jogi jellegű követelésekkel Brüsszel. A késedelmek miatt nemrég arról is döntöttek, hogy a magyar helyreállítási tervet egyelőre az uniós pénz nélkül indítják el

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 114 megnézve, 2 alkalommal mai nap |