| Mobile | RSS

Koronavírus: fontos részleteket hallgatott el az MTI a WHO-igazgató nyilatkozatából

A Távirati Iroda idézte ugyan Catherine Smallwoodot, de a nyilatkozat nagy része, főleg ami a foci Eb-ről szól, kimaradt. 

2021. július 1., 17:01

Szerző: Csák Gergely

Július 1-én adott ki az MTI egy hírt, amelyben a WHO járványügyi figyelmeztetéséről írnak. A hír szerint tíz hét folyamatos csökkenés után ismét nőni kezdett Európában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, és ezt csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója, Hans Kluge mondta. Kluge szerint a múlt héten 10 százalékkal nőtt az újonnan regisztrált fertőződések aránya, a növekedést pedig az utazásokkal, összejövetelekkel és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó korlátozások enyhítésével magyarázta. 

Az MTI addig teljesen korrekten hozza a hírt, amíg a WHO európai igazgatóját idézik. Elmondja: miközben Európában megjelent a járvány delta variánsa, a kontinensen még mindig milliók nincsenek beoltva. Az igazgató meglátása szerint elkerülhetetlen a járvány újabb hulláma, ha az emberek fegyelme lanyhul. A fokozottabban fertőzőképes, először Indiában azonosított vírusmutációt már Európa több országában azonosították, a variáns okozta megbetegedések miatt pedig néhány helyen ismét szigorítottak a járványügyi rendelkezéseken.

A WHO részéről kiemelték azt is, hogy augusztusra a járványügyi korlátozások nagy részét várhatóan feloldják, jóllehet a térségben élők jelentős része erre az időre még mindig nem lesz teljesen beoltva. A világszervezet adatai szerint a kontinensen élők csupán 24 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét dózisát, az idős lakosság fele, valamint az egészségügyi dolgozók 40 százaléka pedig továbbra sincs megfelelően védve.

„Ilyen számok mellett a pandémia még korántsem ért véget. Hiba lenne az ellenkezőjét feltételezni”

– szögezte le Kluge.

A hír második felével azonban már gondok vannak. Mindössze egy mondat erejéig szólaltatják meg Catherine Smallwoodot, a WHO európai részlegének rendkívüli helyzetekkel foglalkozó vezetőjét. Ebben az egy mondatban a vezető szintén hangsúlyozta a megelőzés fontosságát, kiemelve a teszteléseket és a kontaktkutatást, hozzátéve, hogy a járvány elleni legfontosabb fegyver az oltás. 

Ám innentől valamiért az MTI előveszi az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) múlt heti (!) adatait a járvány terjedéséről, ahelyett, hogy folytatná a hírt. Ha rákeresünk a két WHO-s vezető nevére, számos hírportálon viszont megtalálhatjuk (például itt, vagy itt), ahogy Catherine Smallwood – Budapestet is említve – azt jelöli meg a járvány gyorsabb terjedésének okaként, hogy

a foci EB-n kifejezetten lazák a szabályok a maszkviselésre, rengetegen gyűlnek össze, akik aztán el is utaznak, tovább terítve a vírust.

Az MTI azt se idézi Catherine Smallwoodtól, hogy a járvány nem múlt el, és a maszkviselés, távolságtartás továbbra is életmentő lehet. 

Az AP hírügynökség ugyanebben a hírben megszólaltatja Horst Seehofer német belügyminisztert, aki szintén a foci Eb-t jelöli meg a vírus terjedésének okaként, és elmondja, mennyire felelőtlenség szerinte a járvány közepén ennyire laza szabályokkal meccseket rendezni. „Az a gyanúm, hogy ez megint a piaci nyomás miatt van, és a piacnak nem szabad elhomályosítani a védekezést a vírus ellen” – mondta a belügyminiszter, aki a sportért is felel a hazájában. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Hans Kluge, the director of WHO (World Health Organization) visits the camp of Elaionas in Athens, Greece on April 16, 2021., Photo by Konstantinos Zilos/NurPhoto)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |