| Mobile | RSS

Szijjártó Péter után másnak is tanácsokat adhat az idemenekített volt észak-macedón kormányfő

KOVÁCS GÁBOR

2021.07.28. 12:10

Megalapította első itteni cégét a hazájában korrupciós bűncselekményért elítélt, Magyarországra szökött és itt menekültstátust nyert Nikola Gruevszki. Elsősorban üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozásának székhelye Pécelen van, abban a házban, ahol például egy macis bögréket árusító kft. működik.

A magyar kormány felfogása szerint nincs jó migráció, csak rossz migráció van – fejtegette Orbán Viktor miniszterelnök néhány hete a közrádióban. Megspékelve azzal, hogy még a háború elől menekülőknek is csak átmenetileg jár segítség, hiszen mindenkinek ott kell boldogulnia, ahova született. Akadnak azért kivételek, például Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök, aki 2018-ban a magyar diplomácia aktív segítségével szökött Magyarországra, miután korrupciós bűncselekményért kétévi börtönre ítélték. Gruevszkire ezek szerint nem a migránsellenesség vonatkozik a kormány repertoárjából, hanem az a Fidesz által szintén sokat hangoztatott szlogen, hogy az ország sikerének kulcsa a vállalkozások támogatása.

Az egykori menekült július közepével meg is alapította az első itteni saját vállalkozását. A cég neve I.C.I.C., Gruevszki pedig egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője a hárommillió forint tőkéjű kft.-nek. Semmi kétség, hogy a volt észak-macedón miniszterelnökről van szó, ugyanis nemcsak a neve stimmel, hanem a születési dátuma és az édesanyja neve is.

A cégbejegyzésből az is kiderül, hogy Gruevszkinek van már magyar adóazonosító jele. Érdekes módon viszont egy szkopjei címet adott meg lakásaként, s egy budapest-belvárosi ügyvédet kézbesítési megbízottként – utóbbi nem kívánt nyilatkozni a HVG-nek, és az ügyfeléhez sem adott elérhetőséget. Maga a cég Pécelen székel egy kertvárosi házban, ahol rajta kívül még egy női termékeket – egyebek mellett pisilőtölcsért és macis bögrét – árusító webshopot üzemeltető kft. „lakik”.

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |