| Mobile | RSS

Tényleg meg lehet csinálni, hogy csak úgy lebontják más boltját? Tihanyban úgy tűnik, igen

Tényleg meg lehet csinálni, hogy csak úgy lebontják más boltját? Tihanyban úgy tűnik, igen

2021. július. 28. 06:30 2021. július. 28. 08:15 INGATLAN

Tényleg meg lehet csinálni, hogy csak úgy lebontják más boltját? Tihanyban úgy tűnik, igen

Oroszi Babett

Oroszi Babett 

A Balaton egyik NER-központjában az egyik legnagyobb beruházás lesz a Tihany kapuja nevezetű luxuslakópark, amely a tihanyi révvel szemben épül. Az egyik beruházó az önkormányzathoz köthető ügyvéd família, akik két ingatlant néztek ki maguknak. Az egyiken a lakópark épül, a szomszédos ingatlannal kapcsolatban viszont még most is pereskednek. Az ezen álló egyik boltnak a tulajdonosa lapunknak azt állította, miután nem akarták eladni a saját részüket, lebontották körülöttük a többi üzletet, majd az övéket is, anélkül, hogy szóltak volna. A beruházó szerint minden rendben zajlott.

Faa-Lendvai Erzsébet a ’90-es évek elején jutott hozzá egy ingatlanhoz Tihanyban, a Balaton partján, a révvel szemben. Egy 600 négyzetméteres üzletházban egy 30 négyzetméteres üzlet lett az övé, egy a sok közül. Horgászboltot működtetett itt lányával közösen 22 éven át, háborítatlanul

2016-ban viszont vége lett a nyugalomnak. Ekkor jött az első jelzés, vagy ahogy ő fogalmaz, “ráhatás”: a tihanyi önkormányzat felajánlotta, hogy megveszi az ingatlant, hogy felújítsa, ám annyira kevés pénzt ajánlottak, hogy Erzsébet nem szívesen adta volna el az üzletét. “Nonszensz volt, amit rá mondtak” – magyarázta.

© hvg.hu

Sokáig ezután nem történt semmi, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a polgármester megbízott egy értékbecslő céget, hogy mérje fel az ingatlant, és állapítsa meg, hogy életveszélyes-e vagy sem. Ők pedig megállapították, hogy az, és azonnal le is kell bontani.

“Feljelentést tettünk, a rendőrség pedig egy szakértői véleményre hivatkozva kimondta, hogy nem igaz, hogy életveszélyes” – emlékszik vissza Erzsébet.

Az önkormányzat végül lemondott a vételi szándékról, ez viszont nem jelentette azt, hogy a befektetők is elmaradtak. Jött egy újabb ajánlattevő, aki már jóval korrektebb árat ígért Erzsébeték üzletéért, de aztán a férfi nem jelentkezett többé.

Innen érkezünk meg 2019-be, amikor egy újabb csoport kereste Erzsébetet: Soós Péter és Hunyadfalvi Balázs. A Hunyadfalvi család egy fideszes kötődésű veszprémi ügyvéd família. A fiú, Balázs Fidesz-tag, apja pedig 2010-ben bekerült az Országos Választási Bizottságba. Hunyadfalviék 2010 óta, mint ügyvédek, szerződéses kapcsolatban állnak a Tihanyi Önkormányzattal.

Soós és Hunyadfalvi valamennyi tulajdonost megkeresték, és sikerült is nekik majdnem mindenkivel megegyezni, az osztatlan közös tulajdonként nyilvántartott ingatlanok nagy része pedig így hozzájuk is került. Erzsébeték viszont azon az áron, amit ajánlottak, nem akarták eladni az üzletüket.

© hvg.hu

Ezután elindult az alkudozás, ahelyett viszont, hogy Hunyadfalviék emeltek volna az áron, egy egészen más folyamat kezdődött el Erzsébet szerint. “Előbb a miénken kívül lebontották majdnem az összes üzletet. A miénk egy saroküzlet volt, ami ott maradt magában, és mivel tulajdonképpen körbebontották, már tényleg életveszélyessé vált. Nem tudtunk kinyitni, ellehetetlenítettek minket. Ezután írogattunk mindenkinek, ügyészségnek, rendőrségnek. Néha bementünk, ami volt ott áru, annak egy részét elhoztuk, a többit otthagytuk, vártuk, hogy mi lesz. Majd eljött 2020 eleje, amikor fogták, és lebontották az egészet, úgy, hogy nem is szóltak róla. Egyszerűen lebontották. Egy élet munkája ment tönkre, ezután pedig még be is pereltek minket” – meséli.

A beruházó azért indított pert, hogy Erzsébetéknek teljesen és véglegesen megszűnjön a tulajdonjoga. Az ügy most bírósági szakaszban van, nem tudni, hogyan zárul. A perre Erzsébetéknek mindenesetre már több százezer forintja ment el, miközben üzletük már nincs.

“Engem az érdekel, hogy Magyarországon tényleg meg lehet ilyet csinálni? Hogy megveszem a szomszéd házát, lebontom, kárt okozok neki, eltüntetem a föld színéről, aztán még be is perelem? Annak ellenére, hogy osztatlan közös tulajdon, és ők a tulajdonostársaim, akkor se bonthatják le az én beleegyezésem nélkül! Tudom, hogy ez egy nagyon értékes ingatlan, főleg annak, aki építkezni akar, de önös érdekből ezt a fajta kisemmizést, ellehetetlenítést, a magántulajdon szentségének semmibe vevését nem tudjuk elfogadni” – tette hozzá.

Erzsébet szerint ő nem kér többet, minthogy egy ugyanakkora üzletet tudjon vásárolni máshol. Ezzel az ügy le is zárulhatna gyorsan.

© hvg.hu

A beruházók viszont ehelyett most inkább építkeznek, övék a szomszédos telekre álmodott Tihany kapuja projekt. Ez egy luxuslakópark, örökpanorámás kilátással a Balatonra – a település azon részén, amelyet az önkormányzat korábban rozsdaövezeti területté terjesztett fel. A rozsdaövezeti besorolás pedig komoly anyagi előnyökkel járhat: az építtetőnek 27 helyett 5 százalék áfát kell fizetnie.

60 százalék elkelt

– hirdetik most a projekt honlapján. Az átadást 2022 tavaszára tervezik.

Erzsébet szerint Hunyadfalviék most azt mondják, nem a Tihany kapuja miatt akarják megvenni a szomszédos telket, azt állítják, oda nem akarnak építkezni, ami Erzsébet szerint azért elég furcsa lenne. Mi másra kéne ugyanis nekik az ingatlan?

“Nézegetni? Azt nem hiszem” – jegyzi meg Erzsébet.

A polgármester az üggyel kapcsolatban lapunknak elismerte: az önkormányzat évekkel korábban valóban tett vételi ajánlatot, Tósoki Imre szerint azonban ott két tulajdonos “irreális elképzelése a vételár tekintetében ellehetetlenítette a megállapodást”.

“Végül egy gazdasági társaság vállalta fel az 1864-es, és a szomszédos 1863-as helyrajzi számú ingatlanok megújítási programját. A társaság személyi összetétele nem bír jelentőséggel az önkormányzat üggyel kapcsolatos jogszerű tevékenységében” – szögezte le, hozzátéve, hogy a rozsdaövezeti besorolás, amely több rév környéki ingatlant is érintett volna, végül nem lett jóváhagyva – bár az önkormányzat támogatta volna a besorolás megváltoztatását.

“Az elavult, életveszélyessé vált csarnoképület bontásának mindenki örült; az településképi szempontból örvendetes. A bontás tényét a tulajdonos az illetékes hivatalok felé előre jelezte” – mondta a polgármester.

© hvg.hu

A Soós Péter és Hunyadfalvi Balázs által képviselt Rév Home 2000 Kft. a folyamatban lévő peres eljárásra hivatkozva röviden válaszolt csak kérdéseinkre.

Szerintük arról, hogy az épület életveszélyes állapotban volt a bontás előtt, szakértői vélemény is rendelkezésükre állt, a munkálatokról pedig előzetesen értesítették a hatóságokat. “Hatósági tanúk alkalmazása és videófelvétel készítése mellett történtek a munkálatok, messzemenőkig figyelembe véve a 15 százalékkal rendelkező kettő társtulajdonos érdekeit” – tették hozzá. Szerintük a bontás tényét az illetékes hatóság tudomásul vette.

Azt írja a beruházó, hogy a társtulajdonosok részére pedig tisztességes megváltási ár mellett jóval kedvezőbb ajánlatok is elhangzottak a számos egyeztetés során, de a két kisebbségi tulajdonos egyetlen ajánlatot sem fogadott el, ezzel pedig “sajnálatos módon okot adott peres eljárás megindítására”, amelyben a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő a cég szerint alátámasztotta, hogy az üzlet ellenértéke azt a nagyságrendet üti meg, amit ők ajánlottak érte. Azt is hozzáteszik viszont, hogy ettől függetlenül a mai napig készek tárgyalni és tisztességes, értékarányos megállapodást kötni.

Faa-Lendvai Erzsébet szerint viszont az ő érdekeiket egyáltalán nem vették figyelembe, a bontás tényét pedig a hivatal csak azután vette tudomásul, hogy az épület már teljes egészében a földdel volt egyenlő, “és nem közben, vagy a bontás előtt”.

Az árral kapcsolatban azt mondta, a cég úgy gondolta a megegyezést,

“hogy fillérekért oda kellene adnunk azt az ingatlant, ami nekünk a 90-es években 6 millió forintba került. Két nagyobb budapesti lakás ára volt ez akkor. Kijátszották az elővásárlási jogunkat és megpróbálnak rákényszeríteni az eladásra. És utána még mi vagyunk a hibásak, mert nem akarjuk aprópénzért odaadni nekik. Azért ez már több, mint arcátlanság.”

© hvg.hu

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 158 megnézve, 1 alkalommal mai nap |