< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Az Európai Unió birósága, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EE Minisztériuma, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, White House / Blog article: Ismét közeledik egymáshoz a két Korea KÜLFÖLD ÉSZAK-KOREA PHENJAN DÉL-KOREA Most éppen enyhülni látszik az utóbbi időkben tapasztalható fagyos viszony.

| Mobile | RSS

Ismét közeledik egymáshoz a két Korea KÜLFÖLD ÉSZAK-KOREA PHENJAN DÉL-KOREA Most éppen enyhülni látszik az utóbbi időkben tapasztalható fagyos viszony.

Észak- és Dél-Korea tárgyalásokat folytat a Phenjan által tavaly lerombolt közös összekötő iroda újranyitásáról, valamint egy esetleges csúcstalálkozó megtartásáról

– közölte három, az ügyre rálátással bíró szöuli forrás a Reuters hírügynökséggel.

A beszámoló hivatkozik bizonyos névtelenséget kérő forrásokra, akik szerint Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető április óta több levélváltáson is túl vannak. Ezekben azt vitatták meg egymással, hogyan lehetne javítani a feszült kapcsolatokon. A két Korea közti tárgyalások segíthetnek a Phenjan és Washington között megrekedt párbeszéd újraindításában is, amelynek célja az északi nukleáris és rakétaprogramok felszámolása a szankciók enyhítéséért cserébe. Technikai értelemben a felek még mindig hadban állnak egymással, miután 1950-53-as konfliktusuk tűzszünettel ért véget és azt azóta sem zárták le véglegesen. Kedden helyreállították azt a forródrótot is, amelyet Phenjan még tavaly júniusban szakított meg.  Egyes információk szerint arról is tárgyalnak, hogyan lehetne ismét közös összekötő irodája a két országnak. Ez nem lenne újdonság, mivel egészen 2020 nyaráig volt ilyen – ám akkor az annak helyt adó épületet Észak-Korea látványos keretek között felrobbantotta.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 36 megnézve, 1 alkalommal mai nap |