| Mobile | RSS

Kemény ügyek pattantak ki a Vatikán háza tájáról

Világi bírók előtt kell felelnie egy felmentett vatikáni bíborosnak, amire soha nem volt még példa a Vatikánban. 

2021. július 29., 09:45

Szerző: 168

Bíróság elé állt kedden egy bíboros és kilenc másik személy a Vatikánban a többi között sikkasztás, csalás, pénzmosás és hivatali visszaélés miatt. Az ügyben érintettek, köztük a Vatikán négy volt tisztségviselője egy 350 millió eurós londoni ingatlanbefektetés közben követték el a bűncselekményeket.

A 73 éves Angelo Becciu bíborost Ferenc pápa tavaly már felmentette, amiért 100 ezer eurót adományozott a Szentszéktől egy olyan alapítványnak, amelynek saját fivére volt a vezetője. Az első számú gyanúsított Gianluigi Torzi, aki 15 millió eurót csalt ki a Vatikántól a londoni ingatlan tulajdonjogának az átengedéséért. A közvetítő Londonban várja az olasz kiadatási eljárás végét. Az ügyben, amelyben a gyanú szerint felelősség terhel két, Svájcban bejegyzett, továbbá egy amerikai és egy szlovéniai illetőségű gazdasági társaságot is, két éve indítottak nyomozást az olasz és a vatikáni hatóságok.

Habár Angelo Becciu bíboros úgy véli, hogy egy fondorlatnak lett az áldozata mégis történelmi jelentősége van annak, ami tegnap történt hiszen a történelem során soha nem volt arra még példa, hogy egy bíboros bíróság elé álljon a Vatikánban, amely világi bírákból áll.

(Kiemelt kép: Giuseppe Pignatone (k) elnök, Venerando Marano (b) professzor, a római Tor Vergata Egyetem Jogi Tanszékének igazgatója és Carlo Bonzano, az egyetem büntetőeljárási törvényeinek professzora az Angelo Becciu vezető bíboros és kilenc másik bíboros ellen sikkasztás, csalás, pénzmosás és hivatali visszaélés miatt folytatott tárgyalás során a Vatikánban, 2021. július 27-én. Fotó: Simone Risoluti / Vatikán Média/AFP)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 65 megnézve, 2 alkalommal mai nap |