| Mobile | RSS

Tízezer ujgurt tartanak fogva Kína legnagyobb börtönében

Olyanokat is bezárnak, akik nem is követtek el bűncselekményt.

2021. július 28., 11:36

Szerző: 168

Ritka belépési lehetőséggel élhettek az Associciated Press (AP) újságírói. Engedélyt kaptak, hogy bemenjenek a 3-as számú urumcsi fogolytáborba, ahol ujgurokat tartanak fogva. A kínai kormány, hogy jó útra terelje őket, kínai kommunista propagandafilmet nézet velük. Azt nem lehet tudni pontosan, hány ember tartanak fogva, de az AP számításai szerint nagyjából 10 ezret.

A nyugat-kínai Hszincsiang ujgur autonóm területen négy fogolytábor működik. Ezek egyike a Dabancseng városában található 3-as számú Urumcsi fogolytábor, amelynek mérete szinte felfoghatatlan. Az előzetesen letartóztatásban lévők kilencven hektáron elterülő intézetben tengetik a napjaikat, ez a terület kétszer akkora, mint a Vatikán területe. Ezt járhatta körbe pár újságíró.

Kína, a terror elleni harccal indokolja, hogy bebörtönözte az ujgur muzulmán kisebbség tagjait. Az elmúlt egy évben több mint egymillió embert vettek őrizetbe, miután egy kis számú szélsőséges robbantásos merényletet és késes támadásokat hajtott végre. Az ujgurok közül sokan átnevelőtáborokba kerültek, ahol brutális kínzások mellett, sokszor szó szerint beléjük verik, hogy mit jelent jó kínainak lenni. Az AP-nek az ujguri Dina Nurdibaj elmondta, őt két évig egy ilyen átnevelőtáborban tartottak fogva korábban, rossz körülményekről és kínzásokról számolt be. Elmondása szerint ártatlanokat tartóztattak le, akár csak azért, mert valamilyen applikáció volt a telefonján. 

„Ha az csak egy iskola volt, akkor miért bilincseltek meg minket, miért húztak csuklyát a fejünkre? Az egész egy hazugság”

– mondta Dina Nurdibaj, hozzátette: ilyen helyre senki nem megy szabad akaratából.

2021. július 27., 13:48

Sok mindenkinek okozott csalódást a szerb férfi. Következő

A kínai hatóságok azt állítják, hogy megszüntették a táborokat, de a műholdképek és az AP helyszíni tapasztalatai alapján egyszerűen börtönné alakították ezeket, volt, hogy csak a táblát cserélték le a bejárat fölött. A hatóságok szerint a börtönöknek már nincs köze az átnevelő táborhoz, de ezekben az intézményekben is tárgyalás nélkül tartanak fogva sok ezer embert. Olyanokat is bezárnak, akik nem követtek el valódi bűncselekményeket, letartóztatásuk oka mindössze annyi, hogy részt vettek egy vallási ünnepen, vagy egyszerűen csak külföldre látogattak. Darren Byler, a Coloradói Egyetem ujgurokkal foglalkozó antropológusa az ilyen tárgyalásokat színjátéknak tartja. A tudós szerint a bebörtönzés a normális viselkedés kriminalizálása.

(Kiemelt kép: Google Earth)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 65 megnézve, 1 alkalommal mai nap |