| Mobile | RSS

Változik a beutazás feltétele Angliába

Hétfőtől már azoknak sem kell karantén, akiket nem Nagy-Britanniában oltottak be.

2021. július 28., 19:19

Szerző: 168/MTI

Jövő hét hétfőtől karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Angliába azok az uniós állampolgárok is, akiket nem Nagy-Britanniában oltottak be. A tesztelési kötelezettség ennek ellenére érvényben marad. A brit közlekedési miniszter, Grant Shapps kiemelte, hogy csak azokra vonatkozik a karantén eltörlése, akik olyan vakcinával vannak beoltva, amit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elfogadott. 

A most érvényben lévő szabályok szerint tíz napos karantén vár azokra, akik fokozott járványkockázatú országból lépnek be az Egyesült Királyság területére. Korábban Magyarország is ilyen területnek számított. Augusztus 2-án azonban feloldják a korlátozást, de csak azok számára, akik mind a két oltást megkapták. A karanténmentességet nem csak az EU állampolgáraira terjesztették ki a döntés értelmében, hanem az USA állampolgáraira is. Az enyhítés hétfőn, brit idő szerint hajnali négykor fog életbe lépni.

Nem szabad elfejteni a beutazni vágyóknak, hogy az enyhítés csak azokra vonatkozik, akik az EMA által elfogadott és bevizsgált vakcinát kapták. Az amerikaik esetében az FDA, azaz Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága által jóváhagyott oltóanyag lesz a mérvadó beutazási szempontból. Koronavírustesztet a beutazáshoz továbbra is kötelező lesz végeztetni. 

(Kiemelt kép: Nagy-Britannia és az EU zászlaja. Fotó: Daniel Leal-Olivas / AFP)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 151 megnézve, 1 alkalommal mai nap |