| Mobile | RSS

A vizsgálatok megerősítették: a Pegasus nyomait találták meg több francia újságíró telefonján

Ez az eset lehet az első, hogy egy állami hatóság megerősíti az Amnesty International szakértői által is megtalált bizonyítékokat.

SZERZŐ

nepszava.hu

PUBLIKÁLÁS DÁTUMA

2021.07.30. 15:12

A francia hatóságok által elvégzett műszaki vizsgálatok is megerősítették, hogy a Pegasus-kémszoftver nyomait találták meg több újságíró telefonján, írja információira hivatkozva a Le Monde. A hatóságok eddig hivatalosan nem kommentálták a híreket. A párizsi ügyészség már július 20-án vizsgálatot indított francia újságírók potenciális megfigyelésének ügyében, amit a marokkói vezetés megbízására hajthattak végre az izraeli NSO vállalat által kifejlesztett kémszoftverrel. Marokkó tagadta, hogy ez történt volna. Nem sokkal később a Washington Post listája alapján kiderült, hogy Emmanuel Macron francia elnök is azok között volt, akik célszemélyei lehettek a Pegasus-kémszoftvernek. Azt nem tudni, hogy Macron telefonját valóban fel is törték-e, de a francia elnök mindenesetre lecserélte a számát és a mobilját, és az izraeli miniszterelnököt is felhívta az ügyben. A Pegasust készítő NSO-csoport azt közölte: egyetlen ügyfelének célpontjai között sem szerepelt Macron.

Az ügyben indult francia vizsgálatok még tartanak, de a Le Monde információi szerint már vannak megállapítások. A France 24 munkatársa hétfőn adta be teljeskörű átvizsgálásra a telefonját a francia kiberbiztonsági ügynökségnek (Anssi).A lap szerint az újságíró telefonszáma is szerepelt azon a listán, amin a potenciális célpontoké, de a telefonját nem vizsgálta át korábban az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábja, ami több telefonnál először találta meg a kémszoftver nyomait. A lap információi szerint a hatósági vizsgálat azonban kimutatta a Pegasusra utaló nyomokat. Azt nem tudni, hogy a telefont sikeresen meghekkelték-e, de egy támadást megelőző nyomokat találtak, amik a Le Monde szerint a kémprogram marokkói felhasználóihoz köthetők. A nyomok alapján három alkalommal érdeklődtek az újságíró telefonja iránt, 2019 májusában, 2020 szeptemberében és 2021 januárjában.Azt írják, hogy ez lenne az első alkalom, hogy egy állam hatóságai független vizsgálatban megerősítették az Amnesty International szakértői által is telefonokon megtalált bizonyítékokat.A Le Monde szerint csütörtökön a Mediapart oldal alapítójának és egyik újságírójának telefonját is vizsgálni kezdték a hatóságok a párizsi ügyészséghez beadott keresetük nyomán hétfőn indult nyomozás keretében. Azt írják, hogy információik szerint ezekben az esetekben is megerősítették a vizsgálatok az Amnesty szakértőinek megállapításait, hogy a két telefonba behatoltak a kémprogrammal. A France Tv Info forrásai is erről értesültek.
A Le Monde úgy tudja, hogy tizenöt olyan miniszter vagy volt miniszter telefonját is átvizsgálják, akik a potenciális célpontok listáján voltak. A francia elnöki hivatal sem kommentálta azonban hivatalosan az információkat.A Pegasus-ügyről a Népszava folyamatosan beszámol. Emlékezetes: A nemzetközi lehallgatási, megfigyelési botrány magyarországi szála július 18-án vasárnap robbant ki, amikor a Direkt 36 megírta: több mint 300 magyarországi célpontja lehetett annak az izraeli kémprogramnak, amely okostelefonokat képes feltörni. A megfigyeltek között újságírókat, ügyvédeket, üzletembereket és egy polgármestert is megneveztek. (A Telex nyomán) 

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 328 megnézve, 1 alkalommal mai nap |