| Mobile | RSS

Komoly változás jön az áruházakban

Komoly változás jön az áruházakban

Felhígítja a kormány az áruházakban dolgozó eladók, árufeltöltők, pénztárosok foglalkoztatási feltételeit, a szakképzés csak egyes árucsoportok esetén marad feltétel.Komócsin Sándor, 2021. július 30. péntek, 10:25Fotó: Reuters

Akormány felülvizsgálta az érvényes képesítési kötelezettségeket a kiskereskedelemben dolgozók körében, és jó néhány feladatnál lazított a feltételeken – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. Így szeptembertől rugalmasabb lehet a munkaszervezés az üzletekben. A szabályozott szakmák körének felülvizsgálata a gazdaság egészét érinti, így a kiskereskedelemben is változásokat hoz – mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A szabályozott szakmák deregulációja nem jelenti azt, hogy a kereskedőknek a jövőben ne kellene megfelelniük az egyéb ágazati, például a fogyasztóvédelmi vagy az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos előírásoknak, de a kormány szándékai szerint a módosítás megkönnyíti majd a munkavállalók elhelyezkedését a boltokban.

Kapcsolódó

Jelenleg a jogszabály 16 területen írja elő a kötelező képesítést, ilyen az élelmiszer- és vegyi áruk kereskedelme, a húsáruk, sportszerek, játékok értékesítése, vagy az autóeladás – mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. De például most sem kell szakirányú végzettség a zöldség-, gyümölcs-, ruha-, cipő- és könyvárusítás munkaköreiben, ahogy általában a pénztárosoknak és az árufeltöltőknek sem.

Marad a képesítési kötelezettség a benzinkutakon vagy az optikusnál, illetve a vegyszereket kínáló gazdaboltokban, és az egészségvédelmet szolgáló kereskedőknél, valamint azokban a hentesboltokban, ahol nem csupán eladják a feldarabolt árut, hanem fel is dolgozzák a tőkehúst, ami élelmiszeripari képesítéshez kötött tevékenység, nem csupán kereskedelmi.

fecsego.eu/napi.hu

Leave a Reply 75 megnézve, 1 alkalommal mai nap |