| Mobile | RSS

Szerdától ismét drágul a benzin

Szerdától már meg is dől a termék múlt hét végén beállt csúcstarifája. Elemzők nem számítanak további számottevő drágulásra.

M. I.

SZERZŐ
PUBLIKÁLÁS DÁTUMA

2021.08.02. 16:54

Szerdától ismét, ezúttal 2 forinttal drágul a benzin – közölte a Holtankoljak.hu. Számításaik szerint így a benzin literenkénti átlagára 456 forintra nő, a gázolajé pedig 449 forint marad. A lépéssel ismét megdől az eddigi benzinárcsúcs. A termék átlagtarifája adatbázistól függően valamikor július közepe és a múlt hét végeközött ért kilenc éve nem látott szintjére. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által szintén 2012 óta vezetett, hivatalosnak tekinthető állami nyilvántartás szerint a benzinért a 2012. április 23-i héten 454 forint 70 fillért kértek. A honlapjukon feltüntetett utolsó, ez év július 26-i, 450 forint 48 filléres átlagárat alapul véve ez a rekord a múlt hét végi, 5 forintos emeléssel dőlt meg.

Ezek után a most szerdától várható további 2 forintos drágulás értelemszerűen újabb csúcsszint.Így az állami adatbázis alapján a hét közepétől valamivel 457 forint felett állhat be az újabb benzinárrekord. A gázolajért ugyane nyilvántartás szerint a 2012-es év január 23-i hetén kért átlag 451 forint 80 fillér elsőségét a termék 450 forint 36 fillér körül várható átlagára egyelőre nem veszélyezteti. A nemzetközi piaci folyamatok tükrében elemzők továbbra sem számítanak folytatódó, nagyarányú tarifaemelkesésre. A drágulásért most elsősorban a nemzetközi tőzsdék okolhatók. Az Európában irányadó, Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára a múlt heti 74 dollárról 76 dollárra nőtt. A hatást a jelek szerint a forint dollárhoz viszonyított jelentős erősödése sem ellensúlyozta. Pedig az amerikai fizetőeszköz árfolyama a múlt heti 305-ről tegnapra 300-ra esett.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 82 megnézve, 1 alkalommal mai nap |