| Mobile | RSS

Biden: A halálos támadás nem változtat az evakuációs terveken

2021. augusztus 27. 7:01

„Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Levadászunk titeket és meg fogtok fizetni” – üzent az amerikai elnök az Iszlám Államnak.

A legalább tucatnyi amerikai életet követelő halálos támadás nem változtat az evakuációs terveken, az Egyesült Államok a hónap végéig kivonja csapatait Afganisztánból – mondta helyi idő szerint csütörtök délután a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnök.Be tudjuk és be kell fejeznünk ezt a küldetést, és meg is fogjuk tenni. Ezt az utasítást adtam.

Nem fognak elriasztani a terroristák. Nem hagyjuk, hogy leállítsák a küldetésünket. Folytatjuk az evakuálást” – fogalmazott Biden a kabuli merényletekre reagáló beszédében.    

Az Egyesült Államok július vége óta több mint százezer embert evakuált Afganisztánból. A külügyminisztérium közlése szerint csütörtökön nagyjából 1000 amerikai maradt az országban, közülük körülbelül 700-an távozni szeretnének. Afgán források szerint összesen több mint 60 ember halt meg, és legalább 140-en megsérültek a csütörtökön végrehajtott két robbantásban és az azt követő tűzpárbajban. Az öngyilkos merénylők a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtér déli részén található Abbey Gate-nél, illetve a közeli Baron Hotel nevű szállodánál robbantottak. Biden hősöknek nevezte azokat az amerikai katonákat, akik életüket veszítették a támadásban.Hősök, akik egy veszélyes, önzetlen küldetésben vettek részt, hogy megmentsék mások életét” 

– fogalmazott. A támadások nem sokkal azután következtek be, hogy nyugati országok felszólították a repülőtér környékén napok óta az evakuálási repülőkre várakozó afgán állampolgárokat: hagyják el a környéket az Iszlám Állam lehetséges merényletének veszélye miatt.    

Csütörtök este az Iszlám Állam nevű terrorszervezet közleményben tudatta, hogy „harcosai” követték el a véres támadásokat. Biden kiemelte, hogy az Egyesült Államok csapásokat fog végrehajtani a támadásokért felelős csoport ellen.

Az elnök azt mondta, hogy az Iszlám Államhoz tartozó létesítményeket fogják megcélozni az általuk választott helyen, az általuk választott pillanatban. Úgy fogalmazott:Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Levadászunk titeket és meg fogtok fizetni”  

„Az Iszlám Állam terroristái nem fognak felülkerekedni. Megmentjük az amerikaiakat. Kimenekítjük afgán szövetségeseinket. És a küldetésünk folytatódik. Amerikát nem fogják megfélemlíteni” – tette hozzá Biden. Az elnök szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a repülőtéri támadás végrehajtásában a tálibok és az Iszlám Állam összejátszottak volna.

fecsego.eu/mandiner.hu

(MTI)

Leave a Reply 86 megnézve, 1 alkalommal mai nap |