| Mobile | RSS

Afgán konfliktus/Hollandiában afgán menekültek befogadása ellen tüntettek

A konfliktus sújtotta Afganisztánból kimenekített afgánok befogadása ellen tüntettek Hollandiában, az összegyűltek a holland állampolgárok elsődleges és mihamarabbi hazahozatalát követelték. Belgiumba evakuáltakat szállító repülőgépek érkeztek Kabulból.

A holland sajtó szerdai tájékoztatása szerint a mintegy hatvan tüntető autógumikat égetett egy támaszpont előtt, ahol Kabulból kimenekített afgánokat helyeznek el személyazonosságuk ellenőrzése és a biztonsági átvilágításuk idejére.

A helyi rendőrség közölte, az Amszterdamtól délkeletre fekvő Harskamp katonai bázisa előtt tartott megmozdulás résztvevői közül senkit sem állítottak elő, de bírságokat róttak ki.

Az elmúlt napokban Afganisztánban élő holland állampolgárok mellett több száz afgán érkezett Hollandiába. A bázison kialakított központ 800 fő befogadására alkalmas, a táborban jelenleg 250 afgán tartózkodik. Az illetékes holland hatóság közölte, újabb befogadóközpontokat nyit Nijmegenben és Heumensoordban. A tálibok augusztus 15-i hatalomátvétele óta mintegy 1100 afgán menekült érkezett Hollandiába.

Közben a belga sajtó arról tájékoztatott szerdán, hogy 470 emberrel a fedélzetén két újabb repülőgép érkezett Kabulból a belgiumi Melsbroek katonai bázisra. Az érkezők személyazonosságát ellenőrzik, és orvosi vizsgálatot, valamint koronavírus-tesztet végeznek rajtuk. Emellett az illetékes védelmi, hírszerző és biztonsági szolgálatok átvilágítják őket – közölték. Ez idáig mintegy 1300 belga állampolgárt és afgán segítőiket sikerült evakuálni Afganisztánból.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni államfő elmenekült az országból. A tálibok két nappal később közölték, hogy büntetlenséget biztosítanak minden állami tisztviselőnek, és felszólították őket, hogy térjenek vissza munkahelyükre. Bátorították a nőket, hogy csatlakozzanak az új kormányhoz. A tálibok közölték, hogy békés kapcsolatok fenntartására törekszenek más országokkal, tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám törvények keretében.

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok Kabul, valamint a szomszédos Pakisztán fővárosa, Iszlámábád repteréről repülőgépekkel menekítik ki saját állampolgáraikat és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk során együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt most veszélyben érzik az életüket.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 91 megnézve, 1 alkalommal mai nap |