| Mobile | RSS

Baj van a Modernával, másfél milliót visszahívtak Japánban

Eddig több mint tízmillió adagot használtak fel a szigetországban, a májusi vészhelyzeti engedélyezése óta.

2021. augusztus 26., 10:18

Szerző: 168/MTI

Több oltóponton is  idegen anyagot jelentett a védőoltásokat tartalmazó egyes fiolákban Japánban, ezért a kormányzat 1,63 millió adag, koronavírus elleni Moderna vakcinát visszahívott. A szennyeződés egyenlőre ismeretlen eredetű, az egészségügyi minisztérium vizsgálatot ígért. A döntés több mint félezer oltópontot érint. A minisztérium felszólította ezeket a létesítményeket, hogy ne használják fel az érintett védőoltásokat – közölte az MTI.

A tárca ígéretet tett, hogy igyekszik mérsékelni mindennek negatív hatásait az oltási kampányra. Japánban a Takeda Pharmaceutical gyógyszeripari cég forgalmazza a Moderna vakcináját. A cég bejelentette, hogy elővigyázatosságból kivonják a forgalomból a 1,63 millió dózisból álló gyártási tételt.  Az egészségügyi tárca szerint a Moderna vizsgálatot ígért az ügyben. Közölte azt is, hogy a 3004667, 3004734 és 3004956 gyártási számú védőoltásokat Spanyolországban állították elő és Japánban 863 oltóközpont között osztották szét.

A minisztérium egyben felszólította ezeket a létesítményeket, hogy ne használják fel az érintett védőoltásokat. A Moderna közölte, hogy értesült a történtekről, de eddig nem találtak problémát készítményük biztonságosságát, illetve hatásosságát illetően, a szennyeződés pedig gyártási hiba következménye lehet az egyik spanyolországi üzemben. Egyelőre nem világos, hogy az ügy hatással van-e más országoknak szánt szállítmányokra.

Az elmúlt hetekben jelentősen romlott a járványügyi helyzet Japánban főleg a koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsának terjedése miatt. A járvány kitörése óta a fertőzöttek száma meghaladja az 1,36 milliót, akik közül 15 768-an haltak meg a kórban. A 126 millió lakosú szigetországban a Moderna vakcinából eddig több mint tízmillió adagot használtak fel annak májusi vészhelyzeti engedélyezése óta. A japán kormány az amerikai gyógyszeripari céggel 50 millió adag beszerzéséről kötött szerződést szeptember végéig.

Szuga Josihide miniszterelnök egyébként szerdán jelentette be, hogy a kormányzati elképzelések szerint szeptember végére a lakosság 60 százalékát immunizálni tudják. Hozzátette, hogy az ország elegendő készlettel rendelkezik ahhoz, hogy frissítőoltásokat engedélyezzen, amennyiben ilyen döntés születne.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 86 megnézve, 1 alkalommal mai nap |