| Mobile | RSS

Felmentették az amerikai alezredest, aki bírálta a katonai vezetést

Nem értett egyet az afganisztáni kivonulással.

2021. augusztus 30., 23:35

Szerző: 168

Stuart Schellert felmentették parancsnoki tisztségéből, mert élesen bírálta az amerikai katonai vezetést. A volt alezredes szerint az afganisztáni kivonulás módja teljes mértékben elhibázott volt. Scheller a felmentés hatására leszerelt a tengerészgyalogságtól. 

A férfi egy videóban bírálta az amerikai haderő parancsnokságát. A felvételen elmondta, hogy az iraki és az afganisztáni háború veteránjaként elszámoltatást követel, amiért ilyen rosszul alakult az afgán helyzet a nemzetközi haderő kivonulása után. Véleménye szerint a katonai vezetők cserben hagyták a katonákat. 

A volt alezredes arra is rámutatott, hogy az afgán hadsereg képes lett volna a tálibokat feltartóztatni. Scheller a videóban hozzátette: „Nem azt mondom, hogy örökké Afganisztánban kellene maradnunk. Viszont felhasználta-e bármelyikük is a befolyását és a pozícióját arra, hogy azt mondja: hé, rossz ötlet kiüríteni a bagrami légibázist, mielőtt mindenkit kimenekítünk? Csinált bárki ilyet?”

Stuart Scheller egyébként a videóban felelősségre vonást követelt. Úgy fogalmazott, ha ez nem történik meg minden szinten, akkor ő fogja megvalósítani. Thomas Jeffersont idézve azt mondta, hogy „minden nemzedéknek szüksége van egy forradalomra”. A videó közzététele után azonnal felmentették az alezredest a parancsnokság alól. A tengerészgyalogság szóvivője a Scheller iránti bizalom elvesztését jelölte meg fő oknak. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Az amerikai hadsereghez tartozó 10. hegyi hadosztály tagja őrt áll a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren, Kabulban, 2021. augusztus 18-án. Fotó: Isaiah Campbell / Egyesült Államok tengerészgyalogsága/AFP)

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 154 megnézve, 1 alkalommal mai nap |