< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: KÖZLEMÉNY – Mi Hazánk: diktatórikus eszközökkel nyomják el a gumiipari dolgozókat

Mi Hazánk <media@mail.mihazank.hu>

Mi Hazánk: diktatórikus eszközökkel nyomják el a gumiipari dolgozókat

A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség közleménye szerint továbbra is embertelen körülmények uralkodnak a Continental német multinacionális nagyvállalat makói gumigyárában, ahol ezúttal viselkedési kódexet vezetett be a vezetőség, miközben folyamatosan bocsájtanak el régi, akár több évtizede a gyárban dolgozó kollégákat. A Mi Hazánk Mozgalom a legvisszataszítóbb eljárásnak tartja a munkavállalók ilyen szintű elnyomását, szolidaritásunkról biztosítjuk őket, és lehetőségeinkhez mérten mindent meg fogunk tenni azért, hogy elősegítsük a helyzet mielőbbi jobbra fordulását.
A szakszervezet szerint azokat rúgják ki, akik a februári sztrájkokban részt vettek. A viselkedési kódex bevezetése pedig nem kevesebbet jelent, minthogy írásos engedélyt kell kérniük még ahhoz is a dolgozóknak, hogy egymással beszélgessenek. Aztán azt vagy megadják, vagy nem, de alapesetben nem szólhatnak egymáshoz. Bár a vezetőség ezt munkavédelmi intézkedéseknek hívja, nem nehéz észrevenni, hogy egész más áll a háttérben. Ez már csak abból is kitűnik, hogy még olyan munkahelyi szituációban sem beszélgethetnek, amelyek bizonyíthatóan semmilyen hatással nincsenek a munkavégzésre. Sokak szerint ezzel az intézkedéssel akarják elejét venni, hogy a kialakult helyzetről ne tudjanak beszélni a gyár munkásai. Pedig nagyon is sok mindenről tudnának gondolatokat cserélni, mert éppen most készítik elő a gyárban az új kollektív szerződést, és igencsak félő, hogy azokat a kollégákat fogják elbocsátani, akik részt vettek a korábbi sztrájk szervezésében.Még azt is megtiltják, hogy a szakszervezet konzultáljon a munkavállalókkal, ez pedig már egyértelmű beismerése annak, mire megy ki valójában a játék.

Lantos János, a Mi Hazánk Munkaügyi Kabinetjének elnöke