| Mobile | RSS

Elítèlte a brüsszeli bíróság: Orbán arcára fagyott a bárgyú vigyor

2021. 06. 03. Share Facebook Twitter VK

European Ceremony of Honour for Dr. Helmut KOHL – Arribal of Nicolas SARKOZY, former President of the French Republic, on the left, and Viktor ORBÁN, Hungarian Prime Minister, on the right

Elutasította Magyarország azon keresetét a Sargentini-jelentés ügyében az Európai Unió Bírósága, amelyet a parlamenti állásfoglalással szemben terjesztett elő a magyar kormány.

Eszerint az Európai Parlament az állásfoglalás elfogadásakor leadott szavazatok számlálása során jogosan hagyta figyelmen kívül a tartózkodásokat – derül ki Európai Unió Bíróságának sajtóközleményéből.

A döntés azt jelenti, hogy az Európai Parlament 2018. szeptember 12-én jogszerűen szavazta meg 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett a zöldpárti holland EP-képviselő, Judith Sargentini nevét viselő dokumentumot, amelynek az elfogadása utat nyitott, hogy az Európai Unió elindítsa a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást Magyarország ellen az Orbán-kormány intézkedései miatt – áll a közleményben.

A magyar álláspont szerint az EU alapszerződés hetes cikk szerinti eljárás Európai Tanács előtti megindítására irányuló EP-szavazáson nem volt meg a szükséges kétharmados többség, a tartózkodások ugyanis leadott szavazatként értékelendők.

A tartózkodások figyelembe vételének elmulasztásával az európai uniós parlament nem tett eleget az uniós szerződésekből eredő követelményeknek – érveltek. Ehhez a keresethez csatlakozott Lengyelország is.

A csütörtökön megjelent közlemény azonban kimondta: az EP képviselőinek tartózkodását figyelmen kívül lehet hagyni.

Az értelmezése szerint a „leadott szavazatok” fogalom csak az adott javaslatra vonatkozó pozitív vagy negatív szavazat kinyilvánítását foglalja magában.

A tartózkodás, amelyet úgy kell érteni mint az állásfoglalás megtagadását, nem tekinthető „leadott szavazatnak”.

Következésképpen azt a szabályt, amely a leadott szavazatok többségével történő szavazást ír elő, úgy kell értelmezni, hogy az kizárja a tartózkodások figyelembevételét – közölték.

Végezetül az uniós bíróság megállapította, hogy a tartózkodó szavazatok kizárása nem ellentétes sem a demokrácia elvével, sem pedig az egyenlő bánásmód elvével, tekintettel többek között arra, hogy a szavazás során a tartózkodó képviselők a szabályok ismeretében jártak el – írja az MTI.

Előzetesen tájékoztatásban részesültek ugyanis arról, hogy a leadott szavazatok számlálásakor a tartózkodásokat nem veszik figyelembe – tették hozzá.

Forrás: Blikk / MTI

fecsego.eu/balramagyar.hu

Leave a Reply 75 megnézve, 1 alkalommal mai nap |