| Mobile | RSS

Tömegsírok, menekültek, kínzások: a tigréi lázadókat civilek lemészárlásával vádolják

Ők azonban visszautasítják a vádakat. 

2021. szeptember 9., 07:15

Szerző: 168/MTI

Etiópiai tisztségviselők állítják, hogy a Tigré régió lázadói 125 civilt mészároltak le. Elmondásuk szerint szeptember 1. és 2. között történtek a gyilkosságok a Tigrével szomszédos Amhara régióban. A lázadók tagadják a vádakat. 

Mulugeta Melesza, a közeli Dabat nevű település kórházának vezetője azt nyilatkozta, hogy személyesen látta a tömegsírt, melyben 125 ember feküdt. A térségben jelenleg is folyik a kutatás további holttestek után. A helyi lakosok is egyértelműen kijelentették, hogy a tigréi lázadók követték el a rémtetteket. Getacseu Reda, a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) szóvivője szerdán a Twitteren azt írta: 

„Határozottan visszautasítjuk azokat az állításokat, amelyek szerint erőinknek közük van civilek meggyilkolásához”.

Etiópiát tíz szövetségi állam és két önkormányzattal rendelkező város alkotja, ezek etnikai és nyelvi alapon is elkülönülnek egymástól. Az ország északi részén fekvő Tigrében tavaly november óta folynak harcok a kormányerők és a lázadók között. A küzdelem miatt humanitárius válság alakult ki az országban. Kétmillióan elmenekültek otthonaikból és több ezren meg is haltak a tigréiek lázadása következtében. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Gyerekek fekszenek egy ágyon az Etiópia északi Tigré tartományában kialakult konfliktus miatt elmenekült emberek számára létesített tranzittáborban az etióp határhoz közeli kelet-szudáni Hamdayetben 2021. március 21-én. Az etióp tartományban 2020 novemberében a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nevű lázadószervezet vette át az irányítást, amelyre az etióp kormány válaszul hadműveletet indított. Az összecsapásokban több ezer ember vesztette életét, és több mint 300 ezren Szudánba menekültek. Tigrében továbbra is zajlanak harcok, és eritreai csapatok is bekapcsolódtak a konfliktusba az etióp kormányerők oldalán. Fotó: MTI/AP)

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 79 megnézve, 1 alkalommal mai nap |