| Mobile | RSS

A kormánynak ki kell adnia a Budapest-Belgrád vasútvonal adatait, hacsak nem tudja érvekkel alátámasztani a titkosítást

GAZDASÁGBUDAPEST-BELGRÁD VASÚTTITKOSÍTÁS

Nagyon úgy fest, hogy nem titkosíthatja csak úgy, minden indok nélkül a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelszerződését a kormány.

nepszava.hu

SZERZŐ
PUBLIKÁLÁS DÁTUMA

2021.09.10. 15:58

Egy friss bírósági döntés szerint a kormánynak be kell mutatnia azokat a konkrét külgazdasági és külpolitikai érdekeket, amelyek érvényesítését veszélyeztetné a hitelszerződés nyilvánosságra hozatala – szúrta ki az Átlátszó.

Ha a kormány nem tudja érvekkel alátámasztani a titkosítást, ki kell adnia a szerződést.Mindez azért különösen fontos, mivel a kínai hitelből megvalósuló beruházásról szinte semmit sem tudni. A kabinet megközelítőleg 750 milliárd forintos költségvetéssel számol, a fejlesztést pedig 85 százalékban kínai hitelből fedezné az állam. A nyilvános információk alapján a beruházás Peking érdekét szolgálja. Szintén a titkolt adatok közt van a megvalósíthatósági tanulmány.  Szél Bernadett országgyűlési képviselő ezért tavaly szeptemberben pert indított a Külügyminisztérium ellen, hogy hozzák nyilvánosságra az iratokat. Ez jutott el abba a stádiumba, hogy  jó eséllyel színt kell vallania a kabinetnek. A független képviselő tájékoztatása szerint a per október hetedikén folytatódik.

Fejlemények vannak a kínai vasút ügyében! ‼️Nem titkosíthatja a kormány bemondásra a Budapest-Belgrád hitelszerződést. ? Ma volt a kormány ellen indított perem második fordulója és most mi szereztünk pontot az elsőfokú bíróság nyilvánosságkorlátozó döntéséhez képest — ami kimondta, hogy még az is titkos, miért titkolják előlünk a kínai hitel részleteit —, mert az új döntés értelmében a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak bizonyítania kell, hogy milyen külgazdasági és külpol…Továbbiak

4,2 E

fecsego.eu/népszav.hu

Leave a Reply 97 megnézve, 1 alkalommal mai nap |