| Mobile | RSS

Gábor György: A pápa keresztényellenesnek tartja Orbánt és rendszerét

VÉLEMÉNY+szerző

GÁBOR GYÖRGY

2021.09.10. 15:00

A vallási érzület nem válhat politikai erőforrássá, a populista törzsi katolicizmustól óvakodni kell, vallja a katolikus egyház feje. Budapesten komoly áldozat lesz tőle az a fél óra a törzsfőnökkel. Vélemény.h

Hatalmas készülődés előzte meg II. János Pál 1991-es, négy napra tervezett magyarországi látogatását. A Püspöki Kar Pápalátogatást Szervező Irodát hozott létre, majd megalakult a Nemzeti Előkészítő Bizottság, amelybe nyolc minisztériumot és öt országos főhatóságot delegáltak.

Az egyházfői vizitet számtalan kísérő esemény színesítette: Budapesten bemutatták a pápa Az aranyműves boltja című oratóriumát, a Vatikán uralkodója nyilvánosan bejelentette, hogy elkezdett magyarul tanulni, s az Apostoli Szentszék félhivatalos lapja, az Osservatore Romano különszámot szentelt az eseménynek.

Ferenc pápa esetében minden másképp alakult. Irakból hazafelé, a repülőn jelentette be, hogy 2021 szeptemberében Magyarországra utazik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére, de sietve hozzátette:

Ez nem országlátogatás lesz, hanem csak egy mise.

Ám – így a pápa: „Pozsony alig kétórányira van Budapesttől, ezért teszek egy látogatást Szlovákiában. Nos, így mennek a dolgok.”

Erről szól még a cikk:

  • A pápa csak 30 percet szán Áderre és Orbánra.
  • A katolikus egyházfőt felzaklatja a populizmus.
  • Mi is az a “törzsi katolicizmus”?

fecsego.eu/hvg360

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |