| Mobile | RSS

Rendkívüli hír: Hatalmas adósságot vett fel kedden a magyar állam

GAZDASÁGKÖZÉLETKözzétéve 2021 szept 14.

Államadósság Kezelő Központ

A 10 éves dollárkötvényből végül 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el a keddi nemzetközi kötvénykibocsátás keretében az Államadósság Kezelő Központ – közölte a Portfolio az IFR News értesüléseire hivatkozva.

A PÉNZÜGYI PORTÁL ADATAI SZERINT ÖSSZESSÉGÉBEN EZ A MAGYAR ÁLLAM MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB EGYNAPI ÚJ ADÓSSÁGKIBOCSÁTÁSA, MAI ÁRFOLYAMON 1258 MILLIÁRD FORINT.

Újabb devizakötvény-kibocsátás várható

Az Államadósság Kezelő Központ növelte a finanszírozási tervében szereplő 4 milliárd euró keretösszegű nemzetközi devizakötvény-kibocsátási keretét.

Mivel a 10 éves amerikai államkötvény hozama jelenleg 1,29 százalék, így a 100 bázispontos felár azt jelenti, hogy ebből a papírból 2,29 százalékos hozam mellett vont be egy évtizedre forrást a magyar állam. A 30 éves amerikai kötvény hozama jelenleg 1,855 százalékos, így 150 bázispontos felárral számolva 3,355 százalékos hozam mellett tudott 3 évtizedre pénzeszközt szerezni az állam.Szakértők szerint a jelentős összegből nemcsak tartalék képezhető az uniós helyreállítási források elmaradása esetén, hanem például előfinanszírozásra is felhasználható, infrastruktúra fejlesztésre, nyugdíjakra, oktatási célokra is fordítható.

fecsego.eu/OLKT

Dobrev Klára: Nyugodtan ki lehet mondani, hogy ez felér egy hazaárulással!

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2021 szept 14.

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje keddi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy az Államadósság Kezelő Központ tegnap bejelentette, hogy a kormány egy devizaalapú gigahitel, összesen 1600 milliárd forintnyi devizahitel felvételére készül.

„A kormány nem is titkolja az újabb eladósodás okát, ezzel akarják pótolni azokat az uniós pénzeket, amiket az EU befagyasztott a magyar jogállamiság hiányosságai és a féktelen kormányzati korrupció miatt. Összefoglalom: nem jön EU-s pénz, mert Orbán és kormnya lop, ezért devizahitelt vesz fel az ország, hogy továbbra is legyen miből lopni.” – foglalta össze a politikus. 

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként figyelmeztette a miniszterelnököt: jól gondolja meg, hogy felveszi-e ezt a devizaalapú gigahitelt, mert ha megteszi, akkor ő fogja kifizetni a kamatait.

„Nem mi, nem a magyarok, és nem az ország, hanem Orbán Viktor, személyesen. Aki azért adósítja el a hazáját, hogy tovább lophasson, az számoljon ennek a következményeivel is. Figyelmeztetem ezt a kormányt, hogy ne adósítsák el még jobban a hazánkat, mert ha megteszik, akkor ők fogják a kamatokat visszafizetni, miután én miniszterelnökként megszüntettem ezt a hitelszerződést.” – hangsúlyozta a politikus. 

forrás: OLKT – ból egy részlet

Leave a Reply 43 megnézve, 3 alkalommal mai nap |