| Mobile | RSS

Üzentek a tálibok az Egyesült Államoknak

A nemzetközi közösségnek köszönik az 1,2 milliárd dollárnyi segélyt.

2021. szeptember 14., 21:30

Szerző: 168/MTI

Kedden Amír Hán Muttaki, az afganisztáni tálibok ügyvivő kormányának külügyminisztere megköszönte a nemzetközi közösség felajánlásait. Hozzátette, hogy az USA-nak további nagyvonalúságot kellene tanúsítani. A miniszter az ENSZ afganisztáni adományozó konferenciáján kijelentette, hogy azt kérik a nemzetközi közösségtől, folytassák a támogatások folyósítását az ázsiai ország részére. 

Muttaki szerint a tálibok az összeget az afganisztáni szegényekhez és az arra érdemesek számára juttatják majd el. A tálib vezető szerint az Egyesült Államoknak azért kellene további forrást biztosítani Afganisztán számára, mert a tálibok hagyták és segítették az kimenekítési folyamatokat. Kiemelte, hogy az USA a tálibok jó szándéka ellenére befagyasztotta az afgán nép pénzét. Az amerikaiak egyébként valóban zárolták a tálib hatalomátvétel után az afgán tartalékokat és pénzeszközöket. 

Az ENSZ szakértői szerint az ázsiai országnak minimum 600 millió dollárnyi segélyre van szüksége ahhoz, hogy ne legyen élelmiszerhiány, és a közszolgáltatások se omoljanak össze. Az élelmiszer-ellátás romokban van, mióta a tálibok hatalomra kerültek Afganisztánban. Az ügyvivő külügyminiszter szerint semmi értelme gazdasági szankciókat bevezetni Afganisztán ellen. Véleménye szerint ez eddig sem vezetett a tálibok bukásához. Muttaki azt kérte, hogy segítsék inkább elő az ország stabilitását és biztonságát, mert az a világ biztonságát is fogja jelenteni.  

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 40 megnézve, 2 alkalommal mai nap |