| Mobile | RSS

Vizsgálatot indított a tavaly év végi alaptörvény-módosítás miatt az Európa Tanács

Most pedig gyorsan, online tartanák a megbeszéléseket a magyar kormánnyal és civil szervezetekkel.

Felkérte az Európa Tanács parlamenti közgyűlése a Velencei Bizottságot, hogy vizsgálja meg a 9. alkotmánymódosítás és az egyes választási tárgyú törvények tavaly év végi jogszabály-módosításait – tudta meg a Szabad Európa. A Velencei Bizottság az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete. (Az Európa Tanács nem az Európai Unió intézménye, a strasbourgi szervezetnek 47 tagja van, de nyitva áll bármely olyan európai állam előtt, amely elfogadja a jogállamiság intézményét és garantálja állampolgárai számára az alapvető emberi és szabadságjogokat – emlékeztet a portál.)

A szóban forgó alaptörvény-módosítást tavaly év végén hajtotta végre a kormányoldal, így  aztán elég nagy kivárás után indul a vizsgálat. Ami a jövő héten online konzultációkat fog jelenteni a Velencei Bizottság és a magyar kormány, állami szervek, civil szervezetek között. Október közepén pedig az Európa Tanács venné napirendre az akkori ülésén a magyar ügyet.

A portál emlékeztet: a parlament tavaly december 15-én fogadta el az Alaptörvény és a választási törvény módosításait. Az új Alaptörvény szerint „az anya nő, az apa férfi”, illetve a családi kapcsolat alapja a házasság. A gyermekek védelméről szóló pedig az alábbival egészült ki: „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.”

A választási törvénybe azt a részt iktatták, hogy a korábbi 27 helyett 71 egyéni választókerületben kell jelöltet indítania azoknak a pártoknak, amelyek országos listát akarnak állítani.

És rendelkeztek arról is, hogy a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatban a parlament csak kétharmados többséggel hozhat döntéseket. Ez idén tavasszal meg is történt, sok száz milliárd forintnyi vagyont juttattak ezeknek az alapítványoknak.

fecsego.eu/24.hu

Leave a Reply 94 megnézve, 1 alkalommal mai nap |