| Mobile | RSS

Volt egészségügyi miniszter: Szándékosan veszélyezteti a kormány a magyar emberek egészségét!

BELFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2021 szept 11.

Kökény Mihály belgyógyász, kardiológus, politikus, korábbi népjóléti, majd egészségügyi miniszter.

A koronavírust le lehet győzni, de nem mindegy, hogy mikor és milyen veszteségek árán. Erről is beszélt a Hírklikknek Kökény Mihály egészségügyi szakértő a legfrissebb járványügyi fejlemények kapcsán. A volt egészségügyi miniszter nagyon fontosnak nevezte, hogy ne csökkenjen a szigor és a fegyelem, különben nem lehet útját állni a fertőzés terjedésének.

Magyarországon jelenleg nem terveznek általános korlátozásokat. A családügyi miniszter úgy vélte, pillanatnyilag semmi sem indokolja, hogy szigorú lépéseket tegyenek. A közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs tájékoztatóján Novák Katalin az országos tiszti főorvos közlésére hivatkozott. Müller Cecília szerint az utóbbi időszakban nőtt az oltakozási kedv, a harmadik oltást is egyre többen veszik fel.

Kökény Mihály korántsem ennyire optimista. A szakember a legújabb adatokat idézte. Ezek szerint, egyre nő a fertőzöttek száma, többen kerülnek kórházba, ismét vannak a járványnak halálos áldozatai. Mindez azt jelenti, hogy legalábbis elindult a járvány negyedik hulláma. Ráadásul a nyári hónapokban azt tapasztalta, hogy csökkent az oltási hajlandóság, miközben ismét nagyobb terhelés nehezedik a kórházakra. Így nem meglepő, hogy a János Kórházban egy egész osztályt kellett időlegesen lezárni a fertőzés miatt, de hasonló már történt a Margit Kórházban is.

A volt miniszter úgy látja, több probléma is egyszerre jelentkezik, ami komoly figyelmeztetés kellene, hogy legyen a lakosságnak és a kormányzati szerveknek egyaránt. Először is, lényegében bármilyen védelmi intézkedés nélkül tartanak újra tömegrendezvényeket. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, a különböző futballmérkőzések és az előkészületben lévő Vadászati Világkiállítás veszélyeket jelenthet. Kockázatot hordoz, ha egyszerre sok ember gyűlik össze bárhol, minimális távolságtartás nélkül. Ugyanígy helytelennek tartja a szakember, hogy sehol sem követelik már meg a maszk használatát. Újra szükség lenne a védekezés szabályainak szigorítására – mondta Kökény Mihály.

Csak akkor lehet elkerülni, hogy a negyedik hullám súlyos károkat okozzon, ha fegyelmezettek és szakszerűek maradunk – tette hozzá a volt miniszter. Egyúttal szorgalmazta azt is, hogy egyik oldalon se próbáljanak politikai kérdéseket csinálni a járvány elleni védekezésből, ami nyilvánvalóan egészségügyi, infektológiai probléma.

Kökény Mihály szerint abba lehetne hagyni az oltási regisztrációt, aminek a jelenlegi formájában semmi értelme. Van elég vakcina és arra kellene törekedni, hogy a beadása elől hárítsanak el minden akadályt. Meggondolandó lenne, hogy az egészségügyi dolgozók beoltása után hasonlóan kötelezővé tegyék az oltás felvételét más szakmák képviselőinek. Példaképpen említette az oktatásban dolgozókat, valamint azokat, akik naponta rengeteg ügyféllel találkoznak.

A szakember azt is javasolta, hogy a kisebb településekre is vigyék el a vakcinát, legyen több oltóbusz, hogy azok is hozzájussanak a védettséghez, akiket eddig esetleg a távolság akadályozott meg ebben. Rendkívül lényeges lenne, ha végre többet tesztelnének. Ez és a fertőzöttek körüli kontakt-kutatás bizonyosan segítene abban, hogy gátat szabjanak a járványnak.

Kökény Mihály nagyon sajnálatosnak nevezte, hogy a jelek szerint az illetékesek semmit sem tanultak a járvány eddigi három hullámából. Pedig különösen a harmadik, amely súlyosnak bizonyult és nagy veszteségeket is okozott, példát adhatott volna arra, mit hogyan kell és mit hogyan nem szabad csinálni. Ehelyett az érezhető, hogy a nyár elején mindenki – beleértve a járványügyi szakembereket és a kormányt – megkönnyebbült és azóta nem a vírus veszélyességének megfelelően foglalkoznak ezzel a problémával. Ennek egyik eredménye az is, hogy míg korábban az átoltottság legjobbjai között volt Magyarország, mostanra már a középmezőnybe csúszott vissza. A szakember azt is felvetette, jó lenne, ha az Európai Unióban egységesítenék a védekezést, mert ha a 27 tagállam 27-féleképpen áll ehhez hozzá, abból sok jó nem származik.

A vírus és a negyedik hullám is leküzdhető, de ehhez nagyobb fegyelmezettség, összehangolt védekezés és a lakosság eddiginél szélesebb körű meggyőzése szükséges – mondta végül Kökény Mihály.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |