| Mobile | RSS

Ez a csőd az egész világot megrengetheti – Órák lehetnek már csak hátra a következő Lehman-eseményig

Ez a csőd az egész világot megrengetheti - Órák lehetnek már csak hátra a következő Lehman-eseményig

2021. szeptember 19. 12:39PortfolioAz elmúlt napok hírei alapján egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az összeomlás szélén áll a kínai ingatlanpiaci óriás, az Evergrande. A 300 milliárd dolláros adóságállománya alatt összeroppanni készülő vállalat méreténél fogva nem csak a kínai gazdaságnak jelentene sokkot, de továbbgyűrűző hatásait más piacok és szektorok is megérezhetik. A CNBC most azt szedte össze, hogy miért lehet veszélyes az egész világgazdaságra az Evergrande csődje.

Egyre súlyosabb a kínai ingatlanfejlesztő óriás, az Evergrande helyzete. A héten a Bloomberg már arról számolt be bennfentes forrásokra hivatkozva, hogy a kínai lakhatási és vidékfejlesztési minisztérium egy, a napokban tartott találkozón tájékoztatta a kínai bankokat arról, hogy az Evergrande nem fogja tudni fizetni a szeptember 20-án esedékes kamatokat. Az amerikai hírügynökség jelentése szerint a vállalat tárgyalásokat folytat a pénzintézetekkel a fizetési határidők elhalasztásáról, illetve esetleges adósság-átütemezésről. Pénteken pedig a kínai központi bank nagy mennyiségű likviditást pumpált a bankrendszerbe, a feltételezések szerint az Evergrande körüli bizonytalanságok ellensúlyozására.

Az Evergrande összeomlása a kínai pénzügyi rendszer legkomolyabb tesztje lehet évek óta – kommentálta az eseményeket Mark Williams, a Capital Economics ázsiai piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza. Elemzők amiatt aggódnak, hogy méreténél fogva Kínán túl átgyűrűző hatásai lehetnek a cég bedőlésének és nem csak az ingatlanszektor érezheti meg.

Mi történik most?

A kínai gazdaság szárnyalása közepette az elmúlt években gyors terjeszkedéssel büszkélkedő Evergrande-ra most egy 300 milliárd dolláros adósságállomány nehezedik. A világ legeladósodottabb ingatlanvállalata a napokban többször figyelmeztette a befektetőit, hogy csődbe mehet, miután szeptemberben szignifikánsan eshetnek az ingatlanértékesítései a hónapok óta tartó csökkenő tendenciát követve, ami az egyébként sem fényes készpénzhelyzetét még tovább rontja.

A bankok közül néhányan már most léptek a vállalat romló készpénztermelés hírére reagálva, a hongkongi HSBC és a Standard Chatered például nem volt hajlandó új hiteleket adni két félkész Evergrande lakóépület-projekt vevőjének a Reuters értesülései szerint.

A HITELMINŐSÍTŐK SORRA MINŐSÍTIK LE A VÁLLALATOT LIKVIDITÁSI PROBLÉMÁKRA HIVATKOZVA.

A cég problémái tovább súlyosbodtak, miután Kína új szabályokat vezetett be tavaly a szektorban annak érdekében, hogy limitálják a fejlesztők hitelfelvételi költségeit. (Az intézkedések korlátozták az eladósodást a cash flow, az eszközérték és a tőke arányában.)

AZ ESEMÉNYEKRE A RÉSZVÉNYÁRFOLYAM IS REAGÁLT, CSAK IDÉN KÖZEL 80 SZÁZALÉKOT ESETT, A KÖTVÉNYEK KERESKEDÉSÉT PEDIG TÖBBSZÖR FELFÜGGESZTETTÉK A KÍNAI TŐZSDÉKEN AZ UTÓBBI HETEKBEN.

Mekkora cégről van szó?

Az Evergrande bedőlése méreténél fogva nem csak Kínában okozhat gondokat. Mindenhol jelen van, széleskörű a tevékenységi köre, de a fő üzletága az ingatlan, Kína második ingatlanfejlesztője a bevételek tekintetében. Íme néhány szemléletes szám, hogy mekkora cégről van szó:

  • Kína 280 városában több mint 1300 ingatlanprojektje van.
  • Az ingatlanmenedzsment üzletága 310 kínai városban közel 2800 projektben nyújt szolgáltatásokat.
  • Összesen hét divíziója van a vállalatnak, az ingatlan mellett többek között elektromos autókkal, egészségügyi szolgáltatásokkal, fogyasztási cikkekkel és televíziógyártással is foglalkoznak, de még vidámparkot is üzemeltetnek.
  • Az Evergrande 200 ezer dolgozót foglalkoztat, de közvetetten több mint 3,8 millió állást teremt évente a honlapja szerint.
  • A cég részvényei és kötvényei számos ázsiai részvényindexben helyet kapnak.

Akik egyből megéreznék az Evergrande bedőlését

A vállalat közölte, hogy ha nem tudja fizetni a hiteleit, annak dominószerű hatása lehet, szélesebb körben nem tudja majd teljesíteni a kötelezettségeit.

AZ ÉRINTETT FELEK KÖZÖTT PEDIG LESZNEK BANKOK, BESZÁLLÍTÓK, INGATLANVÁSÁRLÓK ÉS BEFEKTETŐK.

  1. A bankok: A bankszektor kapná az első csapást az Evergrande csődje esetén, főleg, ha az ingatlanszektorban szélesebb körben elindít egy fertőzést. A Capital Economics szakértője szerint a legvalószínűbb szcenárió Kína hard landingjére mindig is az volt, hogy nagy ingatlanfejlesztők összeomlása válságot robbantana ki a pénzügyi szektorban. Az, hogy most a pénzpiacok még nem kongatják a vészharangot, nem jelenti azt, hogy nem is fogják.
  2. A lakásvásárlók és a befektetők: A napokban zaklatott lakásvásárlók és befektetők lázadtak fel több városban, a társadalmi elégedetlenség komoly kockázatot jelent az Evergrande csődje kapcsán. Hétfőn például mintegy 100 kisbefektető jelent meg az Evergrande sencseni főhadiszállásán, követelve az esedékes kamatot és tőkefizetést a cég által kibocsátott kötvényeken, pénzügyi instrumentumokon. A rossz hír, hogy nem csak az utcákon uralkodott el a negatív hangulat, de a magas hozamú kötvények piacán is, amit Ázsiában az ingatlanvállalatok dominálnak.
  3. A beszállítók: Az Evergrande bedőlése más iparágakba is átgyűrűzhet, ha nem fizeti ki a beszállítóit. Az S&P Global Ratings szerint az Evergrande megpróbálkozhat azzal, hogy ingatlanokkal fizesse ki a beszállítókat, a festékeket gyártó Skshu Paint például már közölte, hogy egy félig kész ingatlannak törlesztette tartozása egy részét az Evergrande. Az S&P augusztusi becslése szerint a következő 12 hónapban mintegy 240 milliárd jüan, vagyis 37 milliárd dollár értékben kellene kifizetnie szállítókat, ebből 100 milliárd jüan már az idei évben lejár. A bankoknak a beszállítókon keresztül lehet közvetett kitettsége is az Evergrande felé. A Fitch elemzése szerint az ingatlanfejlesztő szállítói állománya eléri a 667 milliárd jüant.

Too big to fail?

Az amerikai bankválság idejéből származó kifejezés alapja, hogy egy-egy nagyszereplő bedőlése rendszerszintű problémákat okozhat úgy, ahogy annak idején a Lehman Brothers összeomlása is tette. Elemzők szerint tekintve, hogy mekkora az Evergrande súlya, az állam nagy valószínűséggel közbelép majd, a Hang Seng Bank szakértője szerint várható a kormányzattól, vagy a kínai központi banktól támogatás, az Evergrande megmentése érdekében.

Pénteken a kínai központi bank nagy mennyiségű likviditást pumpált a bankrendszerbe, feltehetően az Evergrande körüli bizonytalanságok ellensúlyozására.

A LEGVALÓSZÍNŰBB VÉGKIFEJLET AZ, HOGY EGY FELÜGYELT ÁTSTRUKTURÁLÁS JÖN MAJD, AMELYNEK KERETEIN BELÜL MÁS INGATLANFEJLESZTŐK ÁTVESZIK A BEFEJEZETLEN PROJEKTEKET.

Az állami mentőcsomag során valószínűleg az ingatlanvásárlók, akik már lefoglalózták a félkész lakásokat és a bankok élveznek majd prioritást a beszállítókkal szemben a Capital Economics szakértője szerint.

A Natixis véleménye, hogy a kínai kormány igyekszik majd elkerülni a rendszerkockázatot. Ezzel azonban az Evergrande adósságválsága hógolyó-effektust váltana ki – véli az elemző, hozzátéve, hogy most a kínai gazdasági növekedés nem tudná kompenzálni a veszteségeket.

fecsego.eu/portfolio

Leave a Reply 38 megnézve, 1 alkalommal mai nap |