| Mobile | RSS

Hiába a brutális bírság, Lengyelország nem enged az uniós nyomásnak

Napi 500 ezer eurós bírságot kap Lengyelország, amíg be nem zárja a lignitbányáját.

2021. szeptember 20., 20:26

Szerző: 168/MTI

A lengyel kormány nem zárja be a Turów bányát – reagált hétfőn Piotr Müller kormányszóvivő az Európai Unió Bíróságának aznapi ítéletére, miszerint Varsónak napi 500 ezer euró pénzbüntetést kell fizetnie az Európai Bizottságnak a cseh–lengyel határ menti bányában zajló szénkitermelés folytatása miatt. A szóvivő szerint az ítélet aránytalan, a valós helyzettel nem indokolható, írja az MTI. 

Lengyelország kezdettől fogva azon az állásponton van, hogy a lengyel energiatermelés hét százalékáért felelős Turów bánya működésének leállítása veszélyezteti a lengyel villamosenergia-ellátás stabilitását – mondta, hozzátéve, hogy a bánya bezárása negatív hatással lenne lengyelek millióinak energiabiztonságára, tágabb értelemben az egész Európai Uniót is veszélyeztetné. Elmondása szerint a varsói kormány a Prágával ez ügyben kialakult vitában konszenzusos megoldásra törekszik, és tekintettel van a helyi társadalom érdekeire is. A hétfői ítélet viszont szembemegy a konszenzusos rendezéssel.

Müller azzal is érvelt, hogy az uniós bíróság döntései semmilyen tekintetben sem sérthetik a tagállamok nemzetbiztonságát, amelynek része az energiabiztonság is. A legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás Turów bányai részlege hétfői nyilatkozatában „drasztikus, nemzetközi méretű” tiltakozó akciókat helyezett kilátásba az uniós ítélet kapcsán, és felszólította a kormányt, hogy foglaljon egyértelmű álláspontot ez ügyben. A nyilatkozat szerint az ítélet kétségbe vonja a lengyel uniós tagság értelmét. 

A prágai kormány tavaly panaszolta be Lengyelországot az Európai Bizottságnál, amely az uniós bíróság elé vitte ügyet, mondván, hogy Lengyelország megsértette az uniós előírásokat. Az EU bírósága május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. A cseh kormány attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 127 megnézve, 1 alkalommal mai nap |