| Mobile | RSS

Úton a csőd felé az Evergrande, az egész világ megérezheti

Négy millió munkahely szűnhet meg Kínában.

2021. szeptember 22., 08:42

Szerző: 168

Az Evergrande nevű óriásvállalatnak 300 milliárd dolláros adóssága van, készpénze azonban nincs, viszont a hét második felében ki kellene fizetnie a lejáró hitelek egy részét a csőd szélén billeg. 

A cégnek ezerháromszáz projektje fut Kína 280 városában, több mint kétszázezer alkalmazottja van, és csaknem négymillió munkahelyet ad az építkezésein, bedőlése ezért súlyos gazdasági következményekkel járna – írja a New York Times.

A szabályozók attól tartanak, hogy egy Evergrande méretű cég összeomlása remegést okozna az egész kínai pénzügyi rendszerben. Az Evergrande több mint két évtizede Kína legnagyobb fejlesztője volt, és olyan mértékű pénzkibocsátást hajtott végre egy ingatlan bumból, amelyet a világ soha nem látott. Az Evergrande, nemcsak ingatlanfejlesztéssel foglalkozott más területekre is betört – sport, palackozott víz, elektromos járművek.

Elemzők már évekkel ezelőtt figyelmeztettek a kínai ingatlanpiac fenntarthatatlanságára, sokak szerint csak idő kérdése volt, hogy a lufi kipukkan. Most azt találgatják, hogy a Kínai Kommunusta Párt vajon megmenti-e az Evergrande-ot vagy hagyja csődbe menni, aminek hatása Kínán kívül is érezhető lesz.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 85 megnézve, 1 alkalommal mai nap |