| Mobile | RSS

Fontos bástyáját veszítheti el Orbán, az Európai Unió szörnyetege

KÖZÉLETFrissítve: 2021 szept 23.

Mind a német szociáldemokraták, mind a német zöldek világossá tették, hogy ha ők kerülnek hatalomra, akkor az eddigieknél sokkal egyértelműbben igyekeznek megoldást találni az unión belüli jogállami vitára.

A magyar kormány szóvivője azt közölte: az Orbán-kabinet semmilyen formában nem értesült arról, hogy a Bizottság a regionális támogatásokat is a jogállami feltételek betartásához akarná kötni. Ezért az eddigi mederben, folyamatosan zajlanak az egyeztetések a kohéziós alapok felhasználásáról a 2027-ig szóló költségvetési időszakra.

Csakhogy a lap úgy tudja, hogy az Európai Parlament és néhány főváros nyomására Brüsszel valóban össze akarja kötni a regionális fejlesztéseket szolgáló kifizetéseket és az alapértékek tiszteletben tartását. A magyarok esetében 38 milliárd euró sorsa forog kockán. Ezek a pénzek arra valók, hogy csökkentsék az új tagok gazdasági lemaradását, de ha most felpántlikázzák őket, az robbanásveszélyes lehet.

Egy uniós diplomata szerint ha az EU megköti magát ebben a kérdésben, az teljesen új felállást jelent, a szervezet átlépi a Rubicont. De Jourová alelnök azt mondta az újságnak, hogy nagyon komolyan mérlegelik: az alapjogok érvényesülésétől teszik függővé a felzárkóztatási szubvenciókat.

Ezzel szemben a lengyel pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a terv visszafelé sülhet el, mert a lépés az unió ellen fordíthatja a lengyel közvéleményt. Azon kívül ha a politika beleszól a gazdaságba, az soha nem sül el jól. De mi a cél? Hogy Lengyelország hasra essen az EU előtt? Ez nevetséges! – mondta Koscinski.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 47 megnézve, 2 alkalommal mai nap |