| Mobile | RSS

Ráfizet-e az a politikus, aki Orbán Viktóriának nevezi a miniszterelnököt?

Ráfizet-e az a politikus, aki Orbán Viktóriának nevezi a miniszterelnököt?

2021. szeptember. 24. 13:45 2021. szeptember. 24. 14:26 ITTHON

Bihari Ádám

Bihari Ádám 

ITTHON+

Jakab Péter börtönszexre utaló parlamenti fenyegetőzése több helyen kiütötte a biztosítékot, de ezúttal a Jobbik elnökét egyébként előszeretettel bírságoló házelnök sem helyezett kilátásba szankciókat. A kijelentésről azt feltételeznénk, hogy sérti a Jobbik szövetségeseinek világnézetét, de egyedül a Momentum elnöke reagált.

“Úgyhogy azt mondom önnek, miniszterelnök úr, hogy így a vége felé ön is fogja kicsit vissza magát, mert a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória” – hangzott el hétfőn a Parlamentben Jakab Péter, a Jobbik elnökének szájából. A parlamenti tudósításból nem egyértelmű, hogy Jakab utolsó szavait a miniszterelnök, vagy akár a házelnök jól érthette-e. A Jobbik elnöke egyrészt pont levitte a hangsúlyt, másrészt ekkora már felbolydult a Fidesz-frakció, erős volt a háttérzaj és Orbán Viktor is egy, a képernyőn nem látható személy megszólítására reagált ebben a pillanatban.

© Túry Gergely

Annál nagyobb volt a visszhangja a kijelentésnek később. A Jobbik elnökének a börtönélet legdurvább jeleneteire utaló fenyegető kijelentését elítélte a Budapest Pride, a Magyar Nemzet pedig párhuzamként Alföldi Róbert 10 évvel ezelőtti esetét hozta fel, amikor az akkor még ugyancsak jobbikos Novák Előd egy parlamenti bizottsági ülésen Alföldi Robertának nevezte a Nemzeti Színház akkori igazgatóját, közben azt követelve, hogy az őt kinevező minisztérium távolítsa el posztjáról. Novák ezzel Alföldi meleg identitásából űzött gúnyt (bár egyébként a rendező a maga részéről csak 2014-ben coming outolt), és Jakab is bizonyára azért mondta ki a börtönszexre uraló keresetlen szavait, hogy a jobbikos szavazók felfogására rezonáljon vele. Fontos tudni: Novák végül egymillió forintot fizetett Alföldinek becsületsértésért.

Azért is szokatlan Jakab szövege, mert a Jobbik azóta igyekezett megváltozni, a homofób és rasszista retorikát pedig szinte teljesen lecsavarták (a múlt azért olykor még felbugyborékol a réseken át). Erre a pártelnök is ügyelni szokott, még olyankor is, ha éppen az ellenzéken belül egyedüliként megszavazták a homoszexualitást és a pedofíliát összemosó törvényt. A szélsőségek visszafogása nélkül nehéz is lenne érvényesülni, sőt az egyik legerősebb pártként szerepet vinni az ellenzéki választási szövetség tagjaként, csupa tőlük jócskán balra álló párttal körülvéve. Arról nem is beszélve, hogy a párt elnöke épp ennek a rendkívül tarka szavazóbázisnak a támogatását remélve pályázik a miniszterelnöki székre.

A homofób megjegyzések az utóbbi években sokkal inkább a kormánypárt prominenseihez kötődtek. Maga a miniszterelnök éppen azt a – terhelt múltjától éppen elszakadni készülő – Jobbikot támadta hasonló övön aluli módszerekkel, melyről tudta, hogy a szavazói – mondjuk így – a legérzékenyebbek a témára. Ráadásul Orbán Viktor éppen akkoriban taglalta Vona Gábor és a szoknyás férfiak viszonyát, amikor a kormányközeli sajtó éppen megállás nélkül idézte a Vona Gábort meleg vonzalommal vádoló Terry Blacket és Zuschlag Jánost.

Tíz évvel ezelőtt általános megrökönyödést váltott ki Novák Előd szövege, most azonban Jakab szavait mintha az ellenzéki szövetségesek oldalán nem követte volna akkora felhördülés. Egyedül Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje reagált – elég óvatosan – Jakab szavaira, ő is azzal indokolja erről szóló Facebook-bejegyzését, hogy sokan jelezték, szégyenkeznek a parlamenti képviselőket látva. Jakabot konkrétan nem említi, csak a parlamentben már elhangzott sértő kifejezéseket, és stílusváltást ígér.

Megkérdeztük az ellenzéki pártokat, károsnak tartják-e Jakab szavait, számítanak-e rá, hogy a Jobbik elnöke visszavonja azokat, illetve azok ütköznek-e a pártok által aláírt előválasztási etikai kódexben foglaltakkal. Cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Ahogyan az országgyűlés sajtóirodája sem, őket arról kérdeztük, várható-e házelnöki szankció Jakab szavait követően.

Jakab Péter© Túry Gergely

Jakab Péter viszont írásban válaszolt kérdéseinkre. Azt írta, mivel sem a házelnök, sem a miniszterelnök nem kifogásolta szavait rögtön elhangzásuk után, így szankcióra nem számít. Hozzátette, ma sem fogalmazna másképp. „Sokkal sértőbb volt nekik a ficsúr szó, mint a Viktória. Természetesen ma sem használnék más szót egy olyan emberrel szemben, aki 12 éve abból él, hogy egymás ellen uszítja a magyarokat, hogy közben szabadon lophasson. Aki másokat, akár egy szexuális kisebbséget a gyűlölet céltáblájává tesz, az maga is könnyen a gyűlölet céltáblájává válhat. Orbán Viktor 12 év alatt az ország javát magára haragította. Nagyon sokan akarnak rajta elégtételt venni, én pedig biztosítani fogom ehhez a törvényes kereteket. Ezt hívják úgy, hogy elszámoltatás. Mindez tökéletesen megfelel az ellenzéki pártok vezetői által aláírt értéknyilatkozatnak” – írta a Jobbik elnöke a hvg.hu kérdéseire adott válaszában.

A ficsúrozás nem véletlenül került elő a pártelnök válaszában. Azért a kijelentéséért rekordösszegű, csaknem 10 milliós bírságot szabott ki Jakab Péterre Kövér László házelnök. Akkor a Jobbik elnöke csak annyit mondott a fideszeseknek, hogy „Mi a helyzet a rabszolgatörvénnyel, ficsúrok?”. Az ellenzéki politikusnak amúgy nem az volt az első többmilliós büntetése: tavaly októberben 4,4 millió forintra büntette őt Kövér László, mert – a borsodi időközi választás állítólagos szavazatvásárlásaira célozva – egy zsák krumplit akart Orbán Viktor miniszterelnöknek átadni a Parlamentben.

© parlament.hu

A parlamenti vita határait gyakran feszegető, imázsát részben erre építő Jakab Péternek eddig legfeljebb a házelnök szankcióival kellett számolnia és képes volt akár politikai tőkét is kovácsolni büntetéseiből. Most pedig úgy tűnik, azt is elnézik neki a szövetségesei, ha a szembemegy az értékrendjükkel.

forrás/hvg.hu

Leave a Reply 60 megnézve, 2 alkalommal mai nap |