| Mobile | RSS

Ezt javasolja Orbán Viktornak az Országos Nyugdíjas Parlament

KÖZÉLET

Az Országos Nyugdíjas Parlament reagált Orbán Viktor pénteki kijelentésére, miszerint minél előbb vissza kell állítani a 13. havi nyugdíjat. A szervezet szerint inkább egy százalékos alapú rendezésre lenne szükség, nem egyszeri pénzosztásra.

Nyílt levelet írt az Országos Nyugdíjas Parlament, amelyben kiemelték, hogy örömmel értesültek a miniszterelnök terveiről a 13. havi nyugdíj februári kifizetésével kapcsolatban.

A nyugdíjasoknak járó juttatás felmenő rendszerben, négy év alatt érné el a teljes havi nyugdíj összegét, addig pedig évenként 25-25 százalékkal többet fizetnének ki. A tervek szerint 2022-ben már két hét kerülne kifizetésre – írja a Napi.hu.

A képviselet levele szerint ez az intézkedés teljesen logikusan következik a sorban, ugyanis ha az aktív korúak szja-visszatérítésben részesülnek, akkor az az igazságos, ha minden korosztály egyaránt kap valamilyen jellegű juttatást.

A Napi.hu cikke szerint Karácsony Mihály és Némethné Jankovics Györgyi elnökök a következőt hangsúlyozták levelükben:

“Ugyanakkor – felelős állampolgárokként – szükségesnek látjuk tudatosítani, hogy most nem az ország pénzét költik ránk! A felvett óriási hitelből indul az adakozás, ami veszélyes! Láttuk már – nem is olyan régen -, hogy hasonló helyzetből milyen válságok keletkeztek, és hogy emiatt is a „nyugdíjas lett a bűnbak!” Ne legyünk okozói egy felelőtlen eladósodásnak!”

Ezzel utalva az Államadósságkezelő Központ által kibocsájtott 4,25 milliárd dollár értékű dollárkötvényre és az 1 milliárd euró értékű eurókötvényre, amelyekből az uniós vissza nem térítendő támogatást finanszírozná elő az állam, az Európai Bizottsággal kialakult nézeteltérés miatt – tette hozzá a portál.

Javaslatot is megfogalmazott levelében az Országos Nyugdíjas Parlament, mi szerint, ha nem a hitel, hanem az ország teljesítőképessége a forrása a milliárdoknak, akkor viszont inkább a „rendszeres (nyugdíjszerű), alacsony nyugdíjak felzárkóztatására fordítsuk a rendelkezésre álló pénzt, a figyelmünket” – írják.

Jelentős plusz bevételekre számíthatnak a nyugdíjasok a közeljövőben, akár 10 százalék is lehet a következő nyugdíjemelés.

atv.hu

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 104 megnézve, 1 alkalommal mai nap |