| Mobile | RSS

Folytatódtak az iráni-szaúdi tárgyalások Irakban

Az értesülést egy iraki kormányzati forrás és egy a kormányhoz közeli személy is megerősítette. 

2021. szeptember 29., 11:57

Szerző: 168/MTI

Iráni és szaúd-arábiai tisztségviselők találkoztak újra Irakban, hogy a térségbeli problémákról tárgyaljanak – mondták el iraki források szerdán. Egy névtelenül nyilatkozó iraki illetékes szerint a megbeszélésre az iraki fővárosban, Bagdadban került sor a napokban. A találkozón egy iráni és egy szaúd-arábiai tisztségviselő vett részt. A pontos időpontról és a résztvevőkről nem árult el többet.

Az értesülést egy iraki kormányzati forrás és egy a kormányhoz közeli személy is megerősítette. A regionális vetélytársak még Haszan Róháni előző iráni elnök hivatali ideje alatt fogtak egyeztetésbe, amelynek eredményeként jelentős haladást értek el a Perzsa (Arab)-öböl biztonsági kérdései mentén – tájékoztatott Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő korábban.

Áprilisban hozták először nyilvánosságra, hogy a felek tárgyaltak egymással. Ezt követően Barham Száleh iraki elnök megerősítette, hogy országa már volt a Rijád és Teherán közötti egyeztetések házigazdája. Diplomáciai források biztosítottak róla, hogy a tárgyalássorozat folytatódik.

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúd-arábiai király az ENSZ Közgyűlése előtt a múlt héten megjegyezte: reméli, hogy a megbeszélések kézzelfogható eredményekhez vezetnek, amelyek nyomán helyreállíthatóvá válik a bizalom és az együttműködés a szomszédos országok között.

A síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia 2016 januárjában megszakította diplomáciai kapcsolatait egymással. A felek a Közel-Kelet destabilizálásával vádolják egymást. Rijád és Teherán több regionális viszályban ellentétes oldalon állnak, például a jemeni és a szíriai konfliktusban. Szaúd-Arábiát egyúttal az iráni atomprogram is nyugtalanítja.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 148 megnézve, 1 alkalommal mai nap |