| Mobile | RSS

A vudu bábuvá vált Tóth Csaba-jelenség: vért akart látni a közönség

Kiszámítható lesz a második forduló. Interjú Pulai András elemzővel az előválasztásról.

2021. szeptember 30., 12:30

Szerző: Bánhidi Emese

Több érdekes fejlemény is volt szerdán, amikor elkezdtek kiderülni az eredmények. Volt hüledezés, meg sajnálkozás, meg öröm is, persze azok körében, akiknek a kedvence behúzta a körzetet. A legtöbbet ilyenkor az elemzőket és az újságírókat szidják, pedig a szavazók döntöttek arról, ki képviselje őket a 2022-es parlamenti választáson. Pulai Andrással beszélgettünk a csütörtök délelőtti helyzetről.

A DK azt mondja, erős üzenet az, hogy a szavazókörzetek felénél Dobrev Klára nyert.

Ebbe most még ne menjünk bele, mert így olyan, mintha a műtét felénél azt kérdeznénk, hogy túl fogja-e élni a beteg. Erős üzenet a végén lesz. A DK azt is mondta egy héttel ezelőtt, hogy nem lesz második forduló.

De vannak azért meglepetések, nem? Olyan embereket ejtettek a választók a lehetőségtől, hogy bejussanak a parlamentbe, akikről nem gondoltuk volna, nem?

Kicsoda?

Például Mesterházy Attila.

Ő tényleg valószínűleg meglepetés ebben az egyenletben. Van néhány meglepetés, de azért a többség nem az. A legtöbb esetben azok nyertek, akik a legtöbb terepmunkát tették bele a feladatba. Tudtuk, mindenki tudta, hogy nehéz lesz. Aki ezt meg akarta spórolni, az rosszul járt. Aki nem, az jól járt. Nyilván számított, hogy kit, melyik párt támogat, számított, hogy kinek, ki a miniszterelnök-jelöltje. Tehát az egyéni munkán kívül voltak egyéni szempontok is, amelyek számítottak, de bőven látunk az ott elképzelt papírformával szembeni eredményeket is.

Mennyire tértek vissza a régi emberek, pl. Oláh Lajos, aki mindig nyert, akárcsak most a Budapest 5-ös körzetben, vagy a momentumos Orosz Anna, aki újonc Budapest 2-es körzetben? Számítani is lehetett rá. Mennyire akarnak a választók új embereket látni a politikában? Van valami tendencia? Pedig Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesként elég ismert.

Úgy tűnik, ott nem ismertségi, hanem más alapon dőlt el, vagy szimpátia vagy kompetencia, vagy egyéb alapon. Látunk ilyet rendszeresen. Ráadásul a kutatások jelezték előre, hogy ez lesz, Orosz Anna minden kutatásban jól állt.

Nem meglepetés, de érdekes, hogy Szél Bernadett olyan sok szavazatot kapott. Ő tényleg sok munkát tett bele, és nem most, hanem az elmúlt években.

Igen, de nem is volt igazi ellenfele. Neki azért igencsak papírmasé ellenfele volt. Valójában azt bele kellett volna venni abba a 12-be, ahol nem volt kihívója az adott szereplőnek.

Azt viszont sokan sajnálják, hogy nem derült ki, mennyien szavaztak például Zuglóban Hadházyra, és mennyien Tóth Csabára, hogy igaz-e az, hogy ha Tóth nem lép vissza, Hadházy akkor is megnyerte volna, ahogy előzetesen mondták.

Igen, sajnos. Azt viszont tudjuk, hogy a részvétel ott nagyon magas volt, a visszalépésig mindenképp a legmagasabb részvétel ott volt az országban, nem tudom, utána mennyit változott. Folyamatosan láttam a részvételi adatokat napi szinten. Az, hogy magas volt a részvétel, azt mutatja, hogy nagyon szoros eredmény volt.

Mennyire tudnak az ilyen ügyek hatni országosan? Az, hogy a „miniszterelnök-jelöltje”, ahogy Tóth nevezte Karácsonyt, nem valami háttérmegegyezés részeként lépett vissza, hanem élő adásban, egy tévévitában vonta meg tőle a támogatást, az szokatlan. Ennek milyen hatása lehetett volna?

Azért ennél bonyolultabb az ügy.

Nyilván ez csak nekünk volt meglepetés, sejteni lehetett, hogy nem spontán buggyant ki Karácsonyból.

Azért az látszott, hogy Tóth Csaba lett az előválasztás vudubábuja, akit tényleg mindenki szurkált, és szerintem nem győződtek meg a vádak alaposságáról. Nagyon sok gyanú merült fel a nevével kapcsolatban, meg az ügyeivel kapcsolatban, de valójában visszaélést senki se mondott. És senki se perelte be, nagyon nehéz helyzetbe került, és vudubábu lett belőle, látszott az, hogy az őt komolyan támogatókon kívül nagyjából mindenki le akarta szedni. Vért akart látni a nyilvánosság, és ő volt az, aki ennek áldozata lett.

Senki se gondolta, hogy visszalép.

Tényleg nem, de abban igaza volt a mondókájában, hogy ő így már nem tudná képviselni Zugló érdekeit. Függetlenül attól, hogy ezek a vádak, amik előkerültek, megállnak-e vagy nem egy átvilágításon, vagy peren, egy évesebb próbán, minthogy az etikai bizottság mond valamit, amely ugye nem is vizsgálta az történetet. Egyik ügyben sem született elmarasztaló ítélet, amit Hadházy előhozott, nem volt a nyilvánosság számára ismert, de nem is volt titkos. Benne volt a papírokban. Nem volt off-shore szála, nem volt strómanokra rakva. Hogy ennek volt-e hatása az országos közvéleményre, persze, hogy volt, léynegében három küzdelmet figyelt az ország: a miniszterelnök-jelöltet, Zuglót, emg Szombathelyt, a Czeglédi-Ungár Péter csatát, és kicsit később Fejér 1-es körzet, a DK-s jelölt elleni off-shore vádak. Semmi más nem kapott országos nyilvánosságot. Ezek persze számítanak. Szombathely rettentő szoros küzdelem volt, ott 160 szavazat döntött. Az meglepően szoros volt. De az erőforrások közötti különbség egyértelmű.

Igen, de úgy tűnik a kétes ügyekért büntettek a választók.

Ez mutatja az előválasztás erejét. Az benne volt, hogy valami off-shorozás volt, de ott a nyilvánosság elnézőbb volt, mint Tóth ügyében, furcsa módon. Ha már ez felmerül, az is egyértelmű, hogy már előtte is nyerésre állt Márton Roland Fejér 1-ers körzetben, tehát nem azért veszített. Vannak autentikus források, akik mondták, hogy látták a sok szavazatot, amit kapott Ráczné-Földi Judit ellenfele, és abból látszott, hogy nem fog nyerni, már előtte is.

Mi lesz a miniszterelnök-jelöltekkel? Szerdán belengette Márki-Zay Péter, hogy ha kevés lesz a különbség, akkor elképzelhető még az is, hogy Karácsony fog visszalépni az ő javára.

Az ATV-ben el is mondta, hogy van köztük egy beszélgetés, hogy visszalépnek egymás javára, ha úgy látják, hogy a másik esélyesebb.

És ezt mennyire fogják benyelni a budapesti szavazók, ha Karácsony lépne vissza? Hiszen Budapesten – ahol Karácsony vezet – Márki-Zay eddig mindenhol az utolsó helyen van.

Ezt nem tudom, gondolom készülnek ezzel kapcsolatban kutatások. Három dolgot tudunk: egyik az, hogy Karácsonynak  nagyon sok másodlagos Márki-Zay-os preferenciája van, és Márki-Zay legfontosabb másodlagos preferenciája Karácsony. A másik az, hogy Márki-Zay most kapott nagyon sok másodlagos preferenciás szavazatot, sokan olyanok szavaztak rá, akiknek nem ő az elsődleges preferenciájuk, de tudták, hogy az első fordulóban megtehetik, hogy nem az elsődlegesre szavaznak. Nagyon sok Márki-Zay szavazó van, aki most Márki-Zayra szavazott, de valójában Karácsony szavazó Budapesten. Vidéken van egy ugyanilyen Jakab-Márki-Zay dimenzióban is. Márki-Zay az ellenzéken belül protest szavazatoknak a behúzója volt, és protest harmadik helyezést kapott az első fordulóban, ás másoknak a szavazataival meccsel. Jakab Péter ennek annyival rosszabb végén van, hogy ezzel ő kiesett a második fordulóból, Karácsony Gergely pedig annyival jobb végén van, hogy ő meg bejut a második fordulóba. Vagyis magas a keresztszavazási hajlandóság. A harmadik, amit tudunk a múltbéli tapasztalatok alapján, hogy minden ilyen esetben vannak lemorzsolódók, olyanok, akik Jakabra szavaztak, de szavaznának egy Márki-Zay támogatta Karácsonyra. Manuálisan ezek a szavazatok nem adhatóak össze. És amit nem látunk, az az, hogy ez milyen dinamikákat indít el a Dobrev szavazók körében, őket ez elkötelezi, vagy nem. Sok minden van, amit nem tudunk, és ami kiszámíthatóvá teszi a második kört. Budapesten Karácsony nagyon fel fog jönni, az nyilvánvaló.

Akár meg is fordulhat a helyzet, megelőzheti Dobrev Klárát?

Azt nem látom. Két és félszer több szavazatot kapott Budapesten Karácsony, mint Dobrev, és átlagosan egy budapesti választókerület két vidékivel ér fel, mert kétszer annyian szavaznak. 9-10 ezer fölötti szavazatok vannak a budapesti választókörzetek többségében, a vidékieknél 7000 a teteje, de a többségben 2-5 ezer van.

Viszont növeli a különbséget Karácsony és Márki-Zay között, ami arra enged következtetni, hogy inkább Márki-Zay fog visszalépni akkor Karácsony javára.

Igen, ez valószínű. Karácsony relatív pozíciója fog javulni, csökkenni fog a különbség Dobrev és Karácsony között, és növekedni Karácsony és Márki-Zayt között, és akkor ez utóbbi léphet vissza.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 62 megnézve, 1 alkalommal mai nap |