| Mobile | RSS

Hoppá! Putyinnak elege van Orbán Viktorból!

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2021 okt 2.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök.

Régóta működő, stabil vezetékes kapcsolat szűnt meg az ukrajnai tranzit elzárásával – közölte az Index megkeresésére Holoda Attila energetikai szakértő. A Testvériség II. gázvezetéken október 1-jétől nem érkezik orosz gáz; ezzel a magyar kormány nemcsak diplomáciai, de anyagi áldozatokat is vállalhatott. A szakértő elmondta, a fordulat nyertese Moszkva, miközben Ukrajna hatalmasat bukott: éves szinten nyolc-tízmilliárd euró tranzitdíj javától elesik az ország.

Senki nem hittel el Putyinnak, hogy végül tényleg elzárja a csapot Ukrajna irányába

– reagált az Index megkeresésére Holoda Attila energetikai szakértő a Magyarországnak szállított orosz földgáz ukrajnai tranzitjának leállítására. Ahogyan hírportálunk is megírta, a magyar és az orosz fél néhány nappal ezelőtt írta alá azt a tizenöt évre szóló megállapodást, amely páratlan diplomáciai bonyodalmakhoz vezetett a magyar–ukrán kapcsolatokban. A Gazprommal kötött szerződés értelmében az évi 4,5 milliárd köbméter gáz ugyanis október 1-jétől már nem Ukrajna felől, hanem nagyrészt a szerb–magyar interkonnektoron át érkezik Magyarországra. Bár Holoda Attila szerint a határidőt korábban bejelentették, még a szakmát is meglepte a Testvériség II. gázvezeték szinte teljesen leállása. A szakértő leszögezte: a fordulat kizárólag Moszkvának kedvez.KAPCSOLÓDÓ

Elzárta a csapot a Gazprom, nem érkezik több gáz Ukrajnából

Ehhez Magyarországnak nem fűződik érdeke. Stabil vezetékes kapcsolatunk volt Ukrajnával, és az orosz fél döntött úgy, hogy ennek véget vet

– mondta el Holoda Attila.

Magyarországnak nemcsak csúnya diplomáciai konfliktust kellett vállalnia az orosz lépés következtében, de a megállapodás kihat az Ukrajna által Magyarországtól vásárolt gázüzletre is. Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint ezeket a magyar kormány bizonyára felhasználta az orosz féllel folytatott tárgyalások során.

„Nem gondolom, hogy Szijjártó Péter veszteséges alkut kötött”

– tette hozzá Holoda Attila, megjegyezte azonban, hogy a megállapodás részletei még a szakma számára sem ismertek.

A GAZPROMMAL KÖTÖTT SZERZŐDÉS UGYANIS ÜZLETI TITOKNAK MINŐSÜL. A SZAKÉRTŐ SZERINT ÍGY AZ SEM ISMERT, HOGY PÉLDÁUL A PAKS 2 ATOMERŐMŰ BŐVÍTÉSE KÖRÜLI ÜGYEK MEGJELENTEK-E A GÁZSZERZŐDÉS MEGTÁRGYALÁSA SORÁN.

A megváltozott feltételek legnagyobb vesztese azonban Ukrajna. Ahogyan arról hírportálunk is beszámolt, Kijev az Európai Bizottságon keresztül próbált meg nyomást gyakorolni a magyar kormányra. Az ukrán külügy hétfői közleményében szólította fel a bizottságot, hogy a testület vizsgálja felül a magyar–orosz gázszerződést, ellenőrizzék, hogy az megfelel-e az európai energetikai jogszabályoknak.

„Gazdaságilag megalapozatlan, politikai indíttatásúnak tartjuk a döntést, amely a Kremlnek kedvez és az ukrán nemzeti érdekek kárára van, illetve rányomja a bélyegét az ukrán–magyar kapcsolatokra” – írta közleményében az ukrán külügy.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszul bekérette az ukrán nagykövetet, mint fogalmazott: az ukrán lépést „nagyon durva hátba szúrásként” értékelte a kormány. Pénteken a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője, Jurij Vitrenko Facebookon közzétett bejegyzésében elismerte: az érvényes orosz–ukrán gáztranzit-megállapodás alapján a Gazpromnak jogában állt leállítani a Magyarországra irányuló földgáz fizikai tranzitját Ukrajnán keresztül.

HOLODA ATTILA AZONBAN ÚGY VÉLI, KIJEV LÉPÉSEIN LEGINKÁBB A KÉTSÉGBEESÉS LÁTSZÓDIK.

A szakértő ugyanis elmondta: a Testvériség II. gázvezetéken keresztül érkező teljes gáztranszfer tranzitdíja ugyanis nyolc-tízmilliárd euró volt. Ennek jelentős részétől most Ukrajna elesik, ami nagyon érzékenyen érinti az oroszokkal küzdő keleti szomszédunk gazdaságát

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |