| Mobile | RSS

Az ukrán külügyminiszter nekiment Szijjártónak

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2021 szept 30.

Dmitro Kuleba, ukrán kükügyminiszter.

Ukrajna teljes értékű baráti viszonyra törekszik Magyarországgal, de készen áll a diplomáciai válaszcsapásra, amennyiben Magyarország nem tiszteli az ukrán érdekeket – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

A külügyi tárca vezetője elmondta: Ukrajna a Magyarországgal fenntartott barátság és együttműködés híve, de a kétoldalú kapcsolatokban számolni kell mindkét ország nemzeti érdekeivel. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint Dmitro Kuleba csütörtöki sajtótájékoztatóján az ukrán-magyar kapcsolatokról szólva – bibliai hasonlattal élve – úgy fogalmazott, hogy „nem szabad összetéveszteni a bűnöst az igazzal. A gáz – bűnös, a nemzeti kisebbségek védelme, az ukrán közösség jogainak biztosítása Magyarországon, a magyaré Ukrajnában – igaz ügy. Ezért meghatározatlan időre elnapoltuk a kétoldalú gazdasági bizottság ülését”.

Ukrajna az új magyar-orosz gázszerződést vette zokon, és közölték, a külügyminisztérium kezdeményezi az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő ülésének elnapolását, és az Európai Bizottsághoz fordul. Erre Szijjártó Péter azzal reagált, hogy bekérette az ukrán nagykövetet.

Kuleba a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az ukrán diplomaták készek előrelépni az oktatás, a kisebbségek jogvédelmének terén, ezekben a kérdésekben – szavai szerint – komoly eredményeket értek el.

A NATO-Ukrajna miniszteri szintű bizottsági ülések Magyarország általi blokkolásáról szólva Kuleba kijelentette: „Orbán semmi újat nem mondott. Magyarország következetesen hangoztatta, hogy a NATO kérdésének megoldására az ukrajnai magyar kisebbség kérdésének komplex megoldásával együtt” kerülhet sor.

Kuleba hangsúlyozta, hogy az ukrán külügyminisztérium a barátság és együttműködés híve, de amennyiben „valaki olyat tesz, ami nem felel meg az ukrán érdekeknek, közvetlenül sérti azokat, és csapást mér ránk – mi mindig csapással válaszolunk, természetesen diplomáciai értelemben”. (MTI)

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 62 megnézve, 1 alkalommal mai nap |